Prajitura rasturnata cu visine

Prajiturile cu visine sunt in topul preferintelor mele. Si aceasta prajitura simpla, cu pandispan, este printre preferatele mele ever. Este racoroasa, dulce-acrisoara, dar mai ales imi aminteste de copilarie, cand mama facea aceasta prajitura. Este absolut delicioasa! Pandispan gros si delicios si o multime de visine caramelizate. Vis de vara, nu alta!

Eu am pus 1 kg de visine, dar la tava care am folosit-o trebuia sa folosesc mai multe. 1,6 kg este perfect (am mai incercat o data si a fost cantitatea optima).

Ingrediente pentru o tava de 31×35 cm:

  • 1,6 kg visine
  • unt si zahar
  • 8 oua
  • 240 g zahar fin
  • 240 g faina
  • doua lingurite praf de copt
  • doua plicuri de zahar vanilat
  • doua lingurite coaja de lamaie rasa
  • un praf generos de sare

Visinele se spala, si li se scot samburii. Se pregatesc ingredientele pentru pandispan (se scot ouale din frigider, se amesteca faina cu praful de copt si sarea, se cantareste tot). Tava se unge cu un strat generos de unt (nu va zagariciti, trebuie sa fie gros). Se presara peste unt zahar, sa se formeze ca un covor, astfel incat untul abia sa mai fie vizibil. Deasupra se pun cu grija visinele, una langa cealalta. Se incinge cuptorul la 220 de grade si se baga tava timp de aproximativ 20 de minute, pana ce se topeste zaharul si visinele se inmoaie bine si lasa zeama. Cand sunt gata se scoate tava si se lasa sa isi traga sufletul, iar temperatura cuptorului se scade la 200 de grade.

Cat se racesc visinele se face pandispanul. Important este cum se amesteca ingredientele cu mixerul. Intai la viteza medie, apoi la viteza mare. Se sparg ouale si se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Se bat cu mixerul la viteza medie timp de doua minute, si apoi se creste viteza si se mai bat cam 5 minute, pana se obtine o crema aerata si deschisa la culoare, aproape alba (daca ouale sunt de tara este mai galbena pentru ca sunt ouale mai de calitate).

Se cerne peste crema faina amestecata cu praful de copt, si se incorporeaza cu grija, cu miscari de jos in sus, peantru a nu scoate aerul. Cand e bine omogenizata, se toarna aluatul peste visine, de la o inaltime de maxim 4 cm. Se netezeste si se baga la cuptorul preincalzit la 200 de grade celsius, timp de aproximativ 15 minute, pana creste si este auriu. Nu se deschide deloc usa cuptorului, decat dupa ce au trecut cele 15 minute, si duce ce, eventual, vreti sa faceti testul scobitorii (intepati in mijloc cu scobitoarea, si daca iese curata e gata).

Se scoate din cuptor si se lasa prajitura sa se raceasca cam 7-10 minute. Apoi se rastoarna pe o alta tava. Se pune tava goala deasupra si cu o miscare brusca se intorc tavile. Se lasa sa se raceasca, se taie in felii si se tine la rece, fiind mult mai buna rece! Pofta mare!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s