Inghetata de vanilie

O alta reteta de baza! In sensul ca este o inghetata simpla, aromata cu vanilie, care merge ca insotitor la alte deserturi precum chocolate fondant ori alte nebunii! Desigur, merge de minune si ca atare, mai ales daca iti place vanilia. Totusi, fiind o reteta de baza, cantitatea de zahar este destul de mica, de aceea nu va fi foarte dulce, fiind menita sa completeze alte deserturi. Daca o vreti mai dulce, substituiti doua galbenusuri cu 50 de grame de zahar.

Trebuie sa spun si ca mi-am cumparat o masina de facut inghetata, nimic fancy, ceva ieftin, din aceea cu bol de se baga in congelator. Si merita achizitia! Vara asta o sa fie vara inghetatelor! Este adevarat, nu face inghetata in 15-30 de minute cum se lauda, o face intr-o ora – o ora si douazeci. Dar merita asteptare pentru ca iese cremoasa si moale, precum inghetata la cornet (preferata mea!).

Inghetata de vanilie, si baza oricarei inghetate in general, este de fapt o crema englezeasca (creme anglaise) congelata. Sa trecem la fapte.

Ingrediente:

  • 500 ml lapte gras (3.5 % grasime)
  • 500 ml smantana de frisca cat mai grasa (nu vegetala!)
  • 100 g zahar
  • doua batoane vanilie taiate pe jumatate, pe lung (sau esenta de vanilie)
  • 12 galbenusuri mari

Pune laptele si smantana plus o lingura de zahar intr-o cratita cu fundul gros. Racaie semintele din batoanele de vanilie, si pune-le in amestecul de lapte si smantana, impreuna cu batoanele. Lasa amestecul pe foc mic, pana incepe sa fiarba usor. Intre timp, bate galbenusurile cu restul de zahar, pana obtii o crema. Ia laptele de pe foc, si pune o lingura in amestecul de oua. In tot acest timp amesteca continuu cu un tel pentru a nu coace galbenusurile. Procedeaza astfel, punanad cam 15-20 de linguri de lapte fierbinte. Apoi toarna in fir foarte subtire restul de lapte peste oua; amesteca in continuare cu telul.

Strecoara compozitia intr-un vas curat, si pune la foc foarte mic, pana ce se ingroasa cat sa se prinda de dosul unei linguri. Amesteca continuu in ea. Nu lasa sa fiarba, pentru ca se taie.

Cand e gata ia repede de pe foc, si pune cratita cu fundul in apa cat mai rece, eventual cu gheata prin ea. Amesteca bine in ea, pana se raceste. Cand e rece, pune amestecul in masina de inghetata si lasa-l acolo pana se ingroasa suficient sa poata fi luat cu lingurita. La mine a durat cam o ora si 20 de minute – ajuta si daca lasi crema la frigider cateva ore inainte de a o pune in masina de inghetata. Fie o servesti asa, fie o pui intr-o caserola si o bagi la congelator.

Daca nu ai masina de inghetata, congelezi crema, si o bati periodic, o data cam la 30 de minute, timp de 4-5 ore. Se procedeaza astfel pentru a nu face cristale de gheata. Cand vrei sa o mananci, scoate-o din congelator si las-o la temperatura camerei cam 15 minute, pentru a se inmuia putin. Pofta buna!

Un gând despre &8222;Inghetata de vanilie&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s