Iaurt facut in casa

Sunt un mare fan al iaurtului. Pe langa faptul ca este foarte sanatos, fiind unul din alimentele de baza, este si foarte versatil, putand fi consumat ca atare sau folosit la deserturi, sosuri, etc. Si decat sa cumperi iaurt, mai bine il faci in casa, pentru ca este simplu si rapid.

Ai nevoie doar de:

  • lapte
  • o cantitate mica de iaurt gras

Eu am folosit 3 L de lapte si un iaurt mic, gras (7%), care continea si iaurt de bivolita. Cantitatea mica de iaurt are rol de insamantare, sa zic asa. De la el pornestea fermentarea laptelui. Spre deosebire de alte lactate fermentate, iaurtul este lapte fiert care a fermentat. Asa ca, intai se pune laptele la fiert. Dupa ce a dat in clocot, se reduce focul cat de mult posibil, si se mai lasa in jur de 40 de minute. Eu am folosit o „chestie” speciala, nu stiu numele tehnic. Se pune deasupra flacarii, pentru a diminua si a raspandi egal caldura, un fel de plita. Sper sa se vada in poza.

iaurt de casa

Dupa aceea, se lasa laptele sa ajunga la 35 de grade (sa fie doar usor caldut la atingere). Iaurtul se amesteca cu 1-2 linguri de lapte, si se pune in recipientul in care veti face iaurtul. Se pune si restul de lapte peste, se amesteca bine, si se lasa acoperit, la loc caldut. Daca e suficient de cald, iaurtul e gata in 2-4 ore. In cel mai rau caz, se lasa peste noapte. Dar atentie sa nu fie lasat nici prea mult, pentru ca se acreste prea tare. Cand e gata se incheaga la suprafata.

iaurt

Dupa aceasta etapa se baga la rece si se tine macar o ora. Apoi e gata sa se prepeliceasca (adica sa se amestece viguros – de preferat cu un prepeleac!). Si asta e tot, ati facut iaurt de casa. Felicitari si pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s