Crema de vanilie (crème pâtissière)

Crema de vanilie  sau crema de patisere din frantuzescul „crème pâtissière” este o crema folosita (ca sa vezi!) in patiserie. Nu este un fel in sine (desi merge mancata si asa, cu fructe, de minune) ci este folosita mai ales pentru a umple prajituri precum eclere sau torturi. Este o reteta de baza, pe care sa o folositi in multe alte retete, in foarte multe combinatii! Posibilitatile sunt multe, dar va spun sigur ca este utila. Ca idee, cand intalniti o reteta care spune sa puneti un plic de budinca, faceti in loc o crema de patiserie; este mult mai gustoasa!

Cat de groasa este crema se regleaza din amidon. Mai putin rezulta o crema mai fluida, mai mult o ingroasa. Daca puneti mai mult amidon si o lasati sa se raceasca in forme micute, obtineti budinca de vanilie!

Ingrediente:

  • 500 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 4 galbenusuri
  • 40 g amidon
  • esenta de vanilie (ideal este sa aveti pastaie de vanilie)

Laptele se amesteca cu zaharul si pastaia de vanilie taiate in doua pe lungime. Se pune la fiert la foc foarte mic. Intre timp, galbenusurile se amesteca bine de tot cu amidonul. Cand laptele aproape a fiert dar nu a dat in clocot (face mici bule pe margine) se ia de pe foc, se scoate pastaia de vanilie si se incepe amestecarea cu galbenusurile. Nu turnati pur si simplu peste ele, pentru ca riscati sa le faceti omleta. Puneti cate o lingura de lapte fierbinte , pe rand, si amestecati continuu cu un tel. Puneti cam 12-15 linguri, si apoi turnati restul de lapte in fir subtire.

Pregatiti un vas cu apa cat mai rece, in care veti raci crema. Treceti compozitia iar pe foc mediu, si amestecati continuu cu un tel. Fiti atenti, ca veti simti deodata ca se ingroasa. Dati focul la minim si amestecati in continuare 20-30 de secunde, pana se ingroasa si mai mult, ca o maioneza. Luati oala de pe foc si punet-o cu fundul in cratita cu apa rece, amestecand permanent. Daca folositi esenta de vanilie, acum este momentul sa o puneti! Continuati sa amestecati in crema pana se raceste, cam 5-7 minute. Nu trebuie sa se raceasca complet, dar sa nu mai arda, sa fie usor calduta doar.

Daca nu o folositi imediat, acoperiti crema cu o folie de plastic, care sa vina in contact direct cu ea, pentru a nu se forma o pojghita deasupra. Se tine la rece si se foloseste dupa nevoie! Spor la gatit!

6 gânduri despre &8222;Crema de vanilie (crème pâtissière)&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s