Oua nord-africane

In primul rand, nu stiu daca aceasta reteta este chiar din Africa de Nord. Ce stiu: este foarte buna (ca sa nu zic delicioasa, ca am cam abuzat de acest cuvant). Ce mai stiu: am modificat putin reteta originala, in sensul ca ouale mele sunt facute omleta, pe cand in mod normal ar trebui sa fie ochiuri. Dar, teoria oului (teoriea MEA a oului) spune ca ouale se mananca doar amescate: galbenus plus albus. Singurele exceptii sunt cand intra in compozitia blaturilor sau prajiturilor. In rest, amestecate! E musai (da, eu nu mananc oua fierte!). Bun, acum ca am lamurit dedesupturile retetei, sa dau si reteta.

Ingrediente pentru doua persoane:

  • 4 oua
  • 5 rosii coapte taiate grosier
  • o ceapa taiata cubulete
  • un ardei verde taiat cubulete
  • un ardei rosu asemenea celui verde
  • doi catei mari de usturoi tocati fin
  • un ardei iute rosu (optional)
  • o lingurita seminte de chimion (a nu se confunda cu chimenul – doua condimente foarte diferite la gust)
  • sare si piper
  • patrunjel tocat
  • ceapa verde taiata rondele

Sotati ceapa in 1-2 linguri de ulei, 5 minute. Adaugati ardeii grasi si mai lasati pe foc 5 minute. Adaugati usturoiul si ardeii iuti si mai lasati 1-2 minute. Se arunca in tigaie si semintele de chimion si se mai caleste totul 1 minut. Se pun rosiile, se asezoneaza si se lasa pe foc 15-20 de minute, pana ce rosiile se inmoaie complet. Se adauga putina apa cat sunt pe foc, daca rosiile nu sunt destul de zemoase. la final, consistenta rosiilor trebuie sa fie a unui sos gros. Se gusta, si se corecteaza gustul cu sare si piper.

Se fac patru adancituri in amestecul de rosii si in fiecare din ele se sparge un ou. Cum spuneam, eu am batut inainte ouale, ca la omleta. Daca nu aveti nimic cu ouale ochiuri, atunci spargeti-le direct in adancituri; in acest fel si preparatul va arata mult mai…fancy! Acoperiti tigaia cu un capac, si lasati la foc mic 5-7 minute, pana cand se coaguleaza albusul si galbenusul ramane lichid. Desigur, le puteti lasa pana ce ouale ating consistenta care va place. Se ia tigaia de pe foc, se inlatura capacul si se presara peste patrunjel si ceapa verde. Cu ceva paine neagra langa, este un mic dejun foarte consistent si sanatos. La fel de bine se preteaza pentru cina sau pranz. Pofta mare!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s