Prajitura cu capsune si umplutura de frisca

Ma grabesc sa pun prajitura asta cu capsune cat inca mai sunt capsune disponibile! Asa ca iata ce este de facut: se trage o pereche de pantaloni decenti peste hainele de casa, se trage si peste cap o bluza mai acatarii, se ia o pereche de papuci (ca-i cald afara) si se fuge repede, repede la piata de unde se cumpara un kilogram de capsune. Nu sunt necesare atatea, dar este sezon, sunt ieftine, si meritam si noi un rasfat! Apoi, se trece la preparatea prajiturii asteia delicioase si racoroase, numai buna de vara! Pe locuri, fiti gata, start!

Ingrediente aluat (o forma de tort de 20 cm):

  • 250 g faina alba 000
  • o lingurita praf de copt
  • 75 unt rece
  • 3 linguri de zahar
  • un praf de sare
  • un ou mare
  • 4 linguri de lapte
  • esenta de vanilie sau 1/2 lingurita vanilie macinata
  • zahar pudra pentru ornat

Ingrediente umplutura de capsune:

  • 330 g capsune, plus inca 8 pentru ornat
  • 100 g smantana de frisca (nu vegetala!)
  • 100 g branza de vaci dietetica (la temperatura camerei)
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • o lingura cu varf zahar pudra
  • 1-2 linguri lapte

Se incinge cuptorul la 220 de grade Celsius si se unge forma cu unt. Faina se amesteca cu sarea si praful de copt si se cern intr-un castron. Untul se taie cubulete mici, si se pune peste faina. Se framanta totul cu degetele pana se obtin firimituri, ca la aluatul fraged. Se adauga zaharul, se amesteca bine si se face o adancitura in mijloc. Intr-un castron se bat oul cu laptele si vanilia. Se toarna in adancitura si se amesteca, incorporand treptat firimiturile in compozitia lichida. Se obtine un aluat moale. Se modeleaza aluatul sub forma de bila, si se pune pe o suprafata pudrata cu faina.

Se intinde un strat gros de 20 cm diametru. Se pune in tava, si se coace 15-20 de minute, pana se rumesnete usor. Se scoate forma, se lasa 5 minute sa-si traga sufletul, si se scoate prajitura din ea; se pune pe un gratar de bucatarie sa se raceasca complet.

Se sectioneaza blatul pe orizontala (cu atentie, nu va fi foarte gros, asa ca lucrati incet). Partea de sus se aseaza pe un fund de lemn si se taie in opt parti egale. Blatul inferior se aseaza pe platoul pe care se va monta prajitura.

Pentru umplutura se spala capsunele, se scurg de apa si se taie in felii. Frisca se bate spuma ferma. Branza se freaca cu zaharul pudra si zaharul vanilat, si se pune putin lapte daca este prea batoasa. Se amesteca frisca cu branza si trebuie sa se obtina o crema, dar sa nu fie prea lichida. Se unge blatul inferior cu crema de frisca si branza; deasupra se aseaza capsunile. Blatul taiat felii se pune peste umplutura. Se pudreaza cu putin zahar pudra (nu mult) si se aseaza pe fiecare felie cate o jumatate de capsuna, taiata frumos. Cel mai bine se tine la rece o ora, sa se patruda si sa fie cat mai racoroasa. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s