Aluat fraged

M-am gandit ca usor usor sa pun si retete de baza, explicate pas cu pas. Mie mi-a luat ceva vreme pana am invatat sa fac aluat fraged cum trebuie. Imi iesea mereu tare, si deloc fraged. Asta pentru ca abia mai tarziu am aflat ca nu trebuie framantat prea tare. Oricum, o sa incerc sa explic cat mai bine cum se face un aluat fraged taman bun! Aluatul fraged poate fii sarat sau dulce, si este folosit mai ales la tarte.

Ingrediente:

  • 300 g faina
  • un praf de sare
  • 150 g unt rece
  • un galbenus
  • 1-3 linguri de apa rece

Intai sa vorbim despre ingrediente. Untul e musai sa fie cat mai rece. Cel mai bine este sa fie taiat cubulete mici si apoi tinut la frigider inca o perioada de timp. De fapt e bine ca toate ingredientele sa fie cat mai reci, inclusiv faina. Chiar si mainile si ustensilele cu care lucrati.
Ca si cantitati, faina trebuie sa fie de doua ori mai multa decat untul (grasimea). Cantitatea de apa difera, se pune cate o lingura dupa cum se prezinta aluatul. Pentru varianta dulce, se pune pur si simplu zaharul in compozitie. Cel mai bine este sa se foloseasca zahar extrafin.

Intai se amesteca faina cu sarea, si se cern. Peste ele se pune untul taiat cubulete. Se iau doua cutite si se incepe sa se „toace” faina cu untul, pana ce rezulta niste firimituri. Se vede in poza ce aspect trebuie sa aibe. Acesta parte se poate face si fara cutite, cu varful degetelor, dar e mai bine sa folositi cutitele sau chiar un robot de bucatarie, pentru a nu topi untul cu caldura degajata de corp.

aluat fraged aluat fraged

Dupa ce s-au obtinut firimiturile, se adauga galbenusul de oua batut, amestecat cu o lingura de apa rece, si se amesteca cat mai uniform cu o lingura de lemn (tot acum se pune si zaharul, daca se face aluat dulce). Apoi se incepe usor de tot framantarea. De fapt nu e chiar framantare, e o omogenizare a aluatului. Daca este prea uscat se mai pune cate o lingura de apa rece, pe rand, ca sa se lege mai bine. Framantati aluatul cat mai putin, trebuie sa sa se adune si e gata.

aluat fraged aluat fraged aluat fraged aluat fraged aluat fraged

Dupa asta se face sub forma de bila, se aplatizeaza si se inveleste in folie de plastic si se tine la frigider 30-40 de minute, chiar si o ora. Se poate tine si peste noapte. Apoi se intinde si se foloseste conform retetei. Cand il intindeti se poate crapa pe margini, pentru ca este tare din cauza statului la frigider. Nu-i bai, e incalzeste cand il framantati. In plus, aluatul fraged se carpeste usor in caz ca se rupe, folosind bucati de aluat din alte parti si putina apa rece ca si lipici.

aluat fraged aluat fraged aluat fraged

4 gânduri despre &8222;Aluat fraged&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s