Paine integrala

Este o reteta foarte simpla de paine. Nu necesita framantare multa, asa ca nu este mult de munca la ea. Doar se combina ingredientele, se lasa la dospit putin si se baga la cuptor. Mai simplu nici ca se poate. Si partea cea mai buna este gustul sau minunat! Daca mai punem la socoteala ca merge la diete….

Se poate face si o varianta a acestei pâini integrale cu condimente. Eu le-am facut pe ambele, si sunt delicioase. Intai dau reteta painii normale, si apoi pun si reteta pentru paine cu condimente. De fapt, aceeasi reteta dar am mai facut si cu alte tipuri de faina. Se numeste paine integrala cu secara si condimente.

Ingrediente:

  • 500 g faina integrala
  • o lingurita sare
  • 2 lingurite drojdie uscata
  • o lingurita zahar
  • ulei pentru uns forma
  • faina alba sau 1050 pentru pudrat

Se unge o forma de cozonac de 30 cm lungime cu ulei. Faina se amesteca cu sarea intr-un castron mare, si se cern. Se pune peste faina si drojdia uscata, si se face o adancitura in mijloc. Se dizolva zaharul cu 500 ml apa calduta si se toarna in adancitura.

Se prelucreaza faina si apa cu mixerul, cu ajutorul spiralelor. In lipsa se poate framanta cu o lingura de lemn. Nu incercati cu mana, este foarte lipicios aluatul. Dupa ce se formeaza aluatul (umed si lipicios) se framanta in continuare cu mixerul sau lingura, energic, 2-3 minute. . Se rastoarna aluatul in forma de copt, se acopera cu un prosop de bucatarie umezit cu apa calduta si se tine la dospit cam 30 de minute, intr-un loc cald.

Cuptorul se incinge la 200 de grade Celsius. Painea se pudreaza usor cu faina alba si se coace cam 50-70 de minute, pana painea e bine rumenita si se desprinde usor din forma. Daca este nevoie, se mai lasa direct pe gratar in cuptor, scosa din forma, cateva minute sa se rumeneasca si marginile. La mine nu a fost nevoie; probabil depinde de forma in care e coapta. Ca sa incerci daca painea e gata, se ciocaneste usor cu degetul pe fund. Daca rasuna usor si aerat, e gata! Se lasa painea la racit pe un gratar de bucatarie.

Pentru painea integrala cu condimente, ingredientele sunt aceleasi, la fel si procedura. In loc de o lingurita de sare se pun 2-3, se mai adauga o lingura praf de coriandru, o lingurita praf de chimen si o lingurita praf de fenicul. Zahar se pune doar un praf. In rest, se urmeaza aceiasi pasi. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s