Lasagna cu vin rosu

Este o reteta clasica de lasagna, autentica as putea spune. Este extrem de gustoasa. Chiar prea gustoasa pentru binele siluetei mele. Daca ar fii dupa bine as scapa in lasagna cu totul..m-as imbaia in lasagna! Da, asta e expresia potrivita!

Lasagne sunt printre cele mai vechi paste din lume (ma refer la foi). Au aparut in Italia (normal!) si tot acolo a aparut si felul de mancare Lasagna, adica straturi de paste intre care se gaseste ragu (sos de carne) si sos bechamel, plus ceva parmezan ca da bine si e gustos. Ca orice ragu italian original, nu are sos de rosii, pentru ca pe vremea cand s-a inventat ragu nu se inventase inca rosia (cel putin nu pe meleagurile europene). Despre aceste paste coapte la cuptor se pot spune multe, dar de retinut este ca sunt bune rau, si ca trebuie consumate cu moderatie nefiind deloc „light”.

Ci mettiamo al lavoro!!!

Ingrediente:

  • 100 g costita
  • o lingura ulei de masline
  • o ceapa medie
  • 2 catei de usturoi
  • 350 g carne tocata de porc sau amestec porc-vita (reamintesc ca cel mai bine va tocati carnea singuri acasa, cea cumparata este..porca miseria!)
  • 150 ml vin rosu sec
  • 500 g rosii decojite si taiate cubulete, cu tot cu lichid (banuiesc ca folositi o conserva pentru rosii decojite si taiate cubulete, nu?!)
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri faina
  • 500 ml lapte caldut
  • 400-500 g foi lasagna prefierte
  • 100 g parmezan ras
  • sare, piper, boia dulce
  • nucsoara rasa

Costita se taie cubulete si se caleste in ulei pana se topeste grasimea. Se pun peste costita topita ceapa si usturoiul tocate marunt, si se calesc si ele. Se adauga carnea tocata si se amesteca continuu pana e rumenita. Se condimenteaza cu sare, piper si boia dulce (merge si oleaca iute daca va place picanta). Se pune vinul peste carne ; se amesteca. Se pun rosiile peste carne (cu tot cu lichid); se amesteca. Se lasa pe foc 12-15 minute.

Intr-o alta tigaie inalta se prepara sosul bechamel. Se topeste untul, se pune faina peste si se amesteca rapid, pana se rumeste putin. Se stinge cu laptele caldut si se lasa sa dea in clocot, amestecand continuu ca sa nu se lipeasca de fund. Se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Daca a facut cocoloase de la faina, nu-i bai, strecurati sosul si gata. Se ia cratita de pe foc.

Cuptorul se aprinde la 180 de grade Celsius. Se ia o forma termorezistenta incapatoare. Sa nu fie prea intinsa, ci mai bine inalta. Aici eu am gresit putin, am ales o forma intinsa si lasagna a iesit doar cu 3 straturi; se vede si in poza ca nu e o lasagna inalta si mandra cum ar trebui. Dar a fost a naibii de gustoasa!

Se unge forma cu unt, si se pune pe fundul ei putin sos bechamel. Apoi se aseaza alternativ foi de lasagna,  ragu (carnea tocata) si sos bechamel, pana la epuizarea ingredientelor ( e bine ca ultimul strat sa fie niste bechamel cu parmezanul peste, pentru gratinare). Se presara parmezan pe deasupra si se acopera forma cu o folie de aluminiu. Se baga la cuptor pentru 20 de minute. Apoi se inlatura folia de aluminiu si se mai lasa 10-15 minute pana se rumeneste frumos.

Foile de lasagna prefierte se pun direct din cutie in tava. De aceea sunt prefierte, se vor definitiva in cuptor. Cele care nu sunt prefierte trebuie inmuiate cateva minute in apa clocotita.  Cel mai bine! cititi recomandarile de pe ambalaj. De asemenea, aveti grija unde se suprapun doua foi de lasagna, acolo stratul de paste o sa iasa ceva mai gros. Cu cat se suprapun mai putin cu atat mai bine. Cred eu, ca la o adica, se pot macar inmuia in apa fiarta cat sa se poata taia ca sa se imbine perfect; asta e totusi o munca in plus si e pentru perfectionisti. Chiar daca se simte unde se suprapun foile de lasagna, nu deranjeaza sau nu strica gustul ca sa fie asa mare bai!

Sa te lingi pe degete si sa te bati pe burta dupa o lasagna ca asta! La vita e bella!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s