Nuci de turta dulce

Craciunul se apropie si uite ca eu inca nu am apucat sa pun reteta asta de turta dulce. Si nu, nu mai este timp deloc! Aceste nuci de turta dulce aromate se pregatesc cu minim 2 saptamani inainte de Craciun, ideal cu 3-4 saptamani inainte, pentru a avea timp sa se fragezeasca si sa se accentueze aromele.

Sunt minunate, nu foarte greu de facut si cu siguranta vor face senzatie pe masa de Craciun.

Ingrediente:

  • 2 oua
  • 250 g zahar
  • 30 g martipan rece
  • 50 g coaja de lamaie confiata taiata marunt
  • 250 g faina
  • o lingurita praf de copt
  • o lingurita condimente de turta dulce
  • 3 linguri rachiu de cirese sau mai mult daca este nevoie (eu am folosit visinata, desi nu este chiar acelasi lucru)
  • un albus
  • un praf de sare
  • 200 g zahar pudra

Se bat ouale si zaharul timp de 5 minute, cu mixerul, pana devin spumoase. Martipanul se rade si se adauga in spuma de oua impreuna cu coaja confiata de lamaie.

Faina se amesteca cu praful de copt si condimentele de turta dulce si se cern deasupra restului de compozitie. Se framanta bine. Va rezulta o compozitie usoara si foarte lipicioasa.

Se pune faina pe suprafata de lucru sis e formeaza 60-70 de nuci cu diametrul de 3 cm. Sa aveti mainile bine pudrate cu faina pentru ca este o compozitie a naibii de lipicioasa care mai-mia ca se urca pe tine!😀

Fiecare nuca se pune in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa sa stea peste noapte, deci cam 12 ore. Daca se lasa mai mult se va intari mai tare suprafata, si la cuptor nu vor creste simetric; adica, vor creste precum niste ciupercute: capacul va ramane la fel si va fii impins intr-o parte de restul compozitiei. Merge si asa, ca mie mi-au iesit destule in acest fel; am facut doua serii, si a doua oara le-am lasat aproape 24 de ore pana se le coc😀 Deh, lipsa de timp si viata agitata! Dar dupa glazurare arata la fel ca cele crescute perfect.

Cand vine timpul sa le coacem incingem cuptorul la 160 de grade. Luam fiecare nuca de pe tava si ii ungem fundul cu rachiul de cirese. Cand le ridicati pot ramane bucatele lipite pe foaia de copt. Eu le-am razuit cu o lingurita si le-am lipit la loc pe fundul turtei dulci, pentru ca acesta ramane in continuare moale si maleabil.

Se introduc pe rand tavile in cuptor, pe raftul din mijloc. Se coc cate 18-20 de minute. Intre timp se face glazura. Se bate albusul cu praful de sare pana este spuma si se tine bine. Apoi se inglobeaza in spuma de albus zaharul si la final se pune si o jumatate de lingura de rachiu de cirese. Daca vreti sa faceti mai multe culori, impartiti glazura si adaugati colorant dupa referinta. Alb este varianta traditionala.

Dupa ce nucile de turta dulce au fost scoase de la cuptor se lasa 5 minute in tava apoi se scot si se lasa la racit. Se trec prin glazura si se mai baga 3-4 minute in cuptorul stins dar inca incins, ca sa se usuce. Se scot si se lasa sa se intareasca complet glazura.

In acest moment turta dulce este ceva mai tare (dar poate fii mancata lejer). Se lasa 2 zile intr-un loc umed, descoperite. Apoi, se pun in cutii de tabla, impreuna cu un mar sau o portocala mica si o felie de paine proaspata. Se pastreaza asa minim doua saptamani.

Sunt absolut delicioase. Atentie mare, ele merg mancate si cat stau la „fezandat”, asa ca rezistati tentatiei de a gusta cate una din cand in cand, sub pretextul de a vedea cum evolueaza (guilty!) Riscati sa va treziti de Craciun cu o cutie de turta dulce goala!🙂 Pofta buna si pregatiri de Craciun placute.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s