Saratele muntenesti

Saratelele ma duc cu gandul la copilarie, la sarbatori (religioase, zilne de nastere, onomastice, etc.) fiind nelipsite din casa cu aceste ocazii. Erau (si inca sunt) o specialitate de-a mamei. Si ca sa arat si eu ca sunt „baiatu’ lu mama” am zis sa imi incerc norocul cu aceste saratele muntenesti.

Pot spune cu certitudine ca sunt  „baiatu’ lu mama”, pentru ca dupa ce iei una, nu te mai poti opri. Daca ai si o bere sa speli gatlejul dupa atat „sarat”, atunci esti condamnat la a trai o stare perpetua de exaltare culinara; asta pana cand se termina saratelele. Daca vreti sa prelungiti starea, atunci dublati, poate chiar triplati cantitatile!

Ingrediente:

  • 300 g faina
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 2 galbenusuri
  • o ceasca smantana
  • 150 g branza telemea preferata (oaie, vaca, caprca, etc.) pentru aluat – sfaramitata fin
  • 150 g branza telemea pentru pus pe saratele
  • 2 albusuri pentru uns

Se amesteca bine faina cu untul, apoi se adauga restul de ingrediente, pe rand (galbenusurile, branza si la final smantana). Se baga aluatul o ora la rece (daca va grabiti il puteti lasa doar 15-20 de minute).

Se scoate si se intinde in foaie subtire, se unge cu albus si se presara cu branza rasa fin. Pe unele din ele eu am pus si susan sau chimen, dar in mod normal la reteta asta nu se pune decat branza.

Se preincalzeste cuptorul la 220 de grade celsius. Se pun saratelele in tava tapetata cu hartie de copt, cam la 1 cm unele de altele. Se baga la cuptor pana cand sunt rumenite frumos. Se scot, si se lasa sa se raceasca in tava 2-3 minute, apoi se pun in ceva la racit. Se pasteraza cateva zile bune, acoperite cu folie ca sa nu se usuce. Asta daca nu le mancati imediat dupa ce sunt gata!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s