Pizza Roma

   Nu mai este un secret ca felul meu preferat de mancare este banala pizza. Nu ma omor dupa mancarurile prea rafinate: rafinamentul adevarat este sa faci dintr-o reteta simpla, aparuta din nevoie, o capodopera culinara (nah, ca o dadui si in filozofie gastronomica!). Am tot exersat si pana acum asta este cea mai buna pizza care mi-a iesit. Si ma refer atat la aluat cat si la sosul de pizza.

   In ceea ce priveste restul ingredientelor, este o chestiue subiectiva si care tine de papilele gustative ale fiecaruia. Pot spune ca in cazul de fata combinatia de ardei verde (neaparat verde, nu galben sau alta culoare) si sunca fina afumata este dementiala. O recomand!

   In ceea ce priveste aluatul, eu cred ca este cel mai bun aluat de pizza care poate fii facut in casa. Un aspect foarte important este pastrarea lui la frigider macar 24 de ore (si pana la 3 zile), inainte de a fii folosit. Asadar, sa purcedem!

Ingrediente pentru aluatul perfect de pizza:

  • 600 g faina 650
  • 2 linguri de ulei de masline
  • o lingurita si jumatate de sare
  • o lingurita rasa de drojdie uscata
  • 370-400 ml de apa cat mai rece

   Aluatul se face cu cel putin o zi inainte! Se amesteca faina cu sarea si cu drojdia. Se cern. Se pun cele doua linguri de ulei peste, si se adauga apa treptat, amestecand si incorporand faina. Puteti face asta cu o furculita sau cu spiralele speciale ale mixerului. Cand prinde consistenta, incepeti sa il framantati cu mainile. Aluatul va fii destul de lipicios, asa ca inmuiati mana in apa rece cand il framantati, pentru a nu se lipi, sau presarati faina din cand in cand. Framantati viguros; aveti ceva de munca, in jur de 10-12 minute, pana cand aluatul devine elastic si mai putin lipicios (lipicios tot va fii putin). Faceti testul ferestrei. Adica se rupe o bila mica din aluat, si se pune intre degetul mare si aratator. Se intinde cu cele doua degete, pana cand va avea forma spre patrat. Aluatul trebuie sa se intinda, sa se subtieze incat sa treaca lumina prin el, dar sa nu se rupa. Daca se rupe, mai framantati.

   Cand e gata se modeleaza o bila si se stropeste aluatul cu foarte putin ulei. Se inveleste in folie alimentara si se baga la rece. Se tine la rece intre 24 de ore si 3-4 zile. Se si poate congela, si folosi cand e nevoie. Se scoate cu doua ore inainte de a il intinde pentru pizza, si se lasa sa ajunga la temperatura camerei.

Reteta sos de pizza:

  • 600-800 ml de sos de rosii
  • 2 liguri de pasta de rosii
  • 2-3 linguri de ulei ulei de masline
  • o ceapa medie tocata fin
  • 3-4 catei de usturoi tocati fin
  • o tija de telina tocata foarte marunt
  • zahar daca este nevoie
  • sare, piper
  • oregano, busuioc (uscate sau proaspete)
  • un varf de cutit de boia
  • un praf de rozmarin
  • putin patrunjel tocat foarte fin (optional)

   Intai se incinge putin ulei. Se caleste ceapa 2-3 minute, apoi se pune si usturoiul si se mai caleste pana cand ceapa devine translucida. Se pune sosul de rosii, si restul de ingrediente. Puneti zaharul la final, doar daca gutati si sosul este prea acru. Daca din contra, este prea dulce, de la sucul de rosii, puneti putina zeama de lamaie. Depinde preferinte.

   Se lasa sa fiarba la foc mic, pana se inrgoasa si capata consistenta de sos. Se lasa sa se raceasca inainte de a fii folosit. Se poate si pasa cu blenderul, daca doriti un sos fin, fara bucatele de ceapa si usturoi vizibile.

Topping pizza:

  • mozzarela
  • jambon de buna calitate taiat cat mai subtire – sa se vada prin el (speck, prosciutto, nebunii din astea)
  • ardei verde
  • parmezan (optional)

   Intai se incinge cuptorul la maxim. Eu am facut pizza intr-un fel de cuptor cu lemne, si anume in vatra sobei de la tara. A mers de minune (chiar daca am reusit sa ard o mica parte a ei, din cauza  unui lemn rebel). Daca aveti posibilitatea..this is the way to go! Se intinde aluatul; sa fie gros cam de 2-3-4 mm. Aluatul nu va creste foarte mult in timpul coacerii. I se da o forma aproximativ rotunda (sau ce va iese – gustul conteaza). Se intinde un strat generos de sos, se pune mozaarela rupta bucati mici, si apoi suna si ardei. Se presara putin parmezan. Nu puneti multe ingrediente; cu cat este mai incarcata pizza cu atat este mai putin gustoasa.

   Se baga la cuptor intre 8 si 14 minute, in functie de puterea cuptorului. La cuptorul meu electric, incins la 250 de grade, o las cam 10 minute. Nu o uscati prea tare, trebuie ca blatul sa fie moale, nu tare ca o crusta. Se taie in felii dupa ce e scoasa din cuptor, se lasa 2-3 minute „sa isi traga sufletul” si se mananca cu o pofta de nedescris!

   Felicitari! Ati reusit sa scapati de pizza comandata, si sa o inlocuiti cu pizza facuta acasa! Pofta buna!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s