Cozonac cu mac si pere

   Mai este pana la Craciun, dar uite ca eu m-am apucat sa cozonacesc! Si nu orice cozonac, ci unul cu pere, care are o forma mai speciala. Este un cozonac foarteeeeeeeeee bun, si daca nu va dati in vant dupa umplutura de mac, se poate inlocui si cu alta umplutura preferata, precum cea de cacao.

   Si ca la orice reteta, am mai invatat ceva! Lectia de data aceasta a fost ca este mai usor sa il modelezi direct in tava de copt, decat sa il muti in ea apoi. Dar vom ajunge si acolo! Oricum, forma nu foarte simetrica a fost cauzata de aceasta lectie!

Ingrediente aluat:

  • 100 g unt
  • 375 g faina
  • 4 linguri zahar
  • un praf de sare
  • un ou
  • 150 ml lapte
  • 42 g drojdie

Ingrediente umplutura:

  • 150 g seminte de mac
  • 120 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 2 lingurite zeama de lamaie
  • o jumatate lingurita coaja de lamaie rasa
  • 1/4 lingurita praf de scortisoara
  • 50 g migdale tocate
  • un albus
  • 3 pere tari
  • 100 g dulceata de caise

   Intai se face aluatul: se topeste untul si se lasa la racit. Drojdia se freaca cu o lingura de zahar pana devine lichida. Se cerne faina, se pune in ea si sarea plus restul de zahar. Oul se bate, se amesteca cu untul topit si se toarna pe marginea fainii. Laptele se incalzeste putin (nu prea mult, sa nu opariti drojdia) si se amesteca cu drojdia lichefiata. Se adauga peste celelate ingrediente si se framanta totul bine, cu o furculita sau cu mixerul, cu bratele spirale. Se obtine un aluat lipicios. Se lasa sa dospeasca 30 de minute.

   Acum pentru umplutura: Macul se macina marunt (in robotul de bucatarie, sau daca gasiti cumparati mac deja macinat – special pentru umpluturi). Se toarna impreuna cu laptele intr-un vas si se da in fiert. Se fierbe 15 minute la foc mic, amestecand continuu. Se va ingrosa, si in cele din urma va deveni ca o pasta! Se lasa la racit, si apoi se adauga zaharul, zeama si coaja de lamaie, scortisoara, migdalele tocate si albusul.

   Se presara faina pe masa, si se incepe framantarea aluatului. Se framanta cu putere, 5 minute, pana cand devine elastic si nu se mai lipeste. Se intinde sub forma de dreptunghi cu dimensiunile de 30 x 45 cm. Cum spuneam la inceput, incercati sa intindeti aluatul direct in tava (nu se coace in forma speciala de cozonac, ci in tava normala de copt). Dupa ce puneti si umplutura plus perele si ii dati forma specifica, va fii foarte greu de mutat, aluatul fiind elastic si cozonacul mare, in special pe lungime. O alta varianta este de a se taia pe jumatate (pe latime) si a se coace doi cozonaci. Se intinde pe aluat, uniform, umplutura de mac.

   Perele se curata, se taie in 8 felii fiecare, si se indeparteaza cotoarele si semintele. Se aseaza feliile de pere in mijlocul aluatului, una langa alta (cate 2-3 felii). Se ruleaza blatul din ambele margini paralele cu perele, spre interior, astfel incat sa incadreze fructele. Cuptorul se incinge la 200 de grade celsius.

   Se tapeteaza cu hartie de copt o tava si se aseaza cozonacul pe ea. Aici am intampinat eu probleme, aluatul fiind foarte elastic, asa ca am patimit ceva pana l-am transferat pe tava, si forma a avut de suferit. Aceastea fiind spuse…se lasa 10 minute in tava sa creasca, acoperit cu un prosop. Se introduce in cuptor, si se lasa in jur de 35-40 de minute.

   Dulceata de caise se incalzeste si se trece printr-o sita. Se scoate cozonacul, se unge imediat cu dulceata de caise. Apoi se admira opera, se taie si se „baga la matz”. Delicios! Pofta buna si ne mai auzim la iarna cu alti cozonaci!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s