Tortulete cu pere

   Un desert destul de elegant, ca si aspect, zic eu; dar mai ales ca gust! Ma rog, eu mai trebuie sa lucrez la aspect, dar stiu sa va invat pe voi cum sa faceti sa va iasa! Practica asta te invata mai mult decat 10 carti! Cum spuneam, avem aici un desert elegant, foarte gustos, si nu foarte greu de facut.

   Tortuletele cu pere merg mancate cu putina frisca aromatizata cu vanilie si rachiu de pere! Dupa o masa festiva este un desert care va impresiona cu siguranta!

Ingrediente 12 bucati:

  • 400 g aluat de foietaj
  • un galbenus de ou
  • 6 pere tari
  • o lingura suc de lamaie
  • 100 ml vin alb
  • 150 g migdale macinate
  • 2 linguri miere fluida (nu zaharisita)
  • 4 linguri frisca batuta
  • 12 cuisoare
  • 3 linguri jeleu de coacaze (eu am folosit gem de caise in locul lui)

   Daca luati aluatul congelat, il lasati sa se dezghete complet, apoi il puneti pe masa. Perele se curata, se taie pe jumatate, si li se scot samburii si cotorul. Se pun jumatatile de pere, impreuna cu zeama de lamaie si vinul intr-un vas, si se dau in fiert. Dupa primul clocot se acopera si se lasa 5 minute la foc mic. Se ia vasul de pe foc si se scurg, apoi se lasa la racit. Migdalele se amesteca cu frisca si cu mierea.

   Aluatul se intinde pana are cam 3 mm grosime. Pudrati cu faina suprafata pe care lucrati cu aluatul ca sa nu se lipeasca. Din aluat se decupeaza 12 forme de para. Aveti grija ca formele de para sa fie cu 3 cm mai mari de jur-imprejur decat perele in sine. Este un aspect foarte important! Aici a fost greseala mea, le-am taiat prea mici. Mai bine lasati o margine mai mare decat mai mica!

   Din resturile de aluat nefolosit se decupeaza „frunze”. Formele de para se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Frunzele se lipesc de formele de pere (cu putina apa rece sau ou), suprafata formelor din aluat se inteapa cu furculita. Umplutura cu migdale se intinde in mijlocul formelor, cat sa fie acoperite de pere.

   Perele se cresteaza de mai multe ori pe partea curbata, si se aseaza cu partea sectionata peste crema de migdale. In varful fiecarei pere se infige cate un cuisor (in loc de mustatile perei). Galbenusul se amesteca cu doua linguri de apa rece si se ung marginile (nu si perele in sine). Se coc in jur de 20 de minute, pana este rumen aluatul, si dupa ce le scoateti le ungeti imediat cu jeleul de coacaze. Cand le mancati, atentie la cuisorul din varful perei – nu uitati sa il scoateti! Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s