Ostropel din piept de pui

   Nimic nu se compara cu o mancare gatita. Mai ales daca este vorba de un „el clasico” romanesc, ostropelul. Mai pui la socoteala si iuteala cu care este gata, ai cu siguranta o combinatie castigatoare. Cel mai des romanii mananca ostropel de pui, si cel mai des folosesc pulpe de pui; eu am folosit piept, pulpele neatragandu-ma in mod deosebit.

   Am mai citit pe ici pe colo, si se face ca ostropelul este un sos de usturoi, un fel tipic romanesc, care nu se regaseste la alte popoare (spun popor in speranta ca romanii sunt inca un popor, nu o adunatura de oameni intre niste granite geo-politice – dar asta este alta discutie). Se mai face ca ostropelul cunoscut de toti, pe care l-am facut si eu aici, cu rosii sau sos de rosii (ori bulion), nu este chiar reteta originala; aceea nu are rosii, „ca cica” rosiile au aparut mai tarziu pe ale noastre meleaguri. Dar momentan m-am conformat, si am facut un ostropel „regulamentar”, singura rebeliune a mea fiind pieptul de pui, in loc de pulpe. O sa revin candva si cu un ostropel traditional, uitat de multi! Dar pana atunci….

Ingrediente:

  • 700 g piept de pui taiat fasii lunguiete si nu prea subtiri
  • 4-5 catei de usturoi maricei
  • 300-350 ml sos de rosii
  • o legatura patrunjel (se poate pune marar daca preferati)
  • o foaie de dafin
  • cimbru dupa gust
  • sare si piper asemenea

   Se incinge putin ulei. Se rumeneste carnea in el, pe toate fetele, pana capata o culoare frumoasa, aurie. Intre timp pisam usturoiul, si il adaugam cand este carnea rumenita, amestecand cu foc. Il calim la foc domol, cat sa isi lase aroma, nu sa se arda si sa se amarasca. Adaugam sosul de rosii, dam in clocot; punem putina apa, cat sa mai acopere din carne, adaugam frunza de dafin si cimbrul, potrivim de gust cu sare si piper macinat.

   Lasam sa fiarba descoperit, pana se fragezeste bine carnea. Acum avem doua variante: fie lasam sa fiarba usor pana scade sosul si se ingroasa…fie amestecam o jumatate de lingurita de amidon cu putina apa rece, si turnam in ostropel, si mai lasam pe foc pana se ingroasa (ceea ce se intampla destul de rapid).

   Se mananca cald, cu patrunjel (sau marar) tocat marunt, presarat pe deasupra. Merge la el de minune o mamaliga zdravana! Pofta buna!

2 gânduri despre &8222;Ostropel din piept de pui&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s