Paine irlandeza

   Aceasta reteta de paine irlandeza este fara pic de drojdie. De fapt, titlul corect ar fii paine cu bicarbonat, dar painea irlandeza este cea mai cunoscuta varianta. Astfel de paini rapide, care inlocuiesc drojdia cu bicarbonatul de sodiu, se gasesc si la vecinii nostri sarbi, la ei fiind numita cesnica. Este absolut delicioasa si foarte rapida, pentru ca nu necesita dospire. Doar se face coca si se arunca in cuptor.

   Exista multe variatii si forme, putand fi facute cu faina alba, faina integrala, sau amestecuri, in functie de regiune. Scotienii le fac in painici mai mici si plate. Irlandezii fac o paine mare, rotunda, cu o cruce pe mijloc.  Sarbii ascund banuti in mijlocul ei, si o mananca de Craciun; cine gaseste banutul, va avea noroc de bani tot anul!

   Cum spuneam, eu am facut varianta irlandeza a painii cu bicarbonat (aran soide pe numele ei). Se foloseste lapte batut, nu apa, pentru ca acidul din acesta activeaza bicarbonatul. Dar sa descriu mai pe larg cum se procedeaza.

Ingrediente:

  • 250 g faina alba
  • 250 g faina integrala
  • o lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare
  • 300 ml lapte batut

   Intai incingem cuptorul la 200 grade Celsius. Cele doua tipuri de faina se amesteca cu sarea si bicarbonatul si se cern intr-un castron. In mijloc se face o adancitura, in care se toarna laptele batut. Se mesteca ingredientele cu o furculita pana incepe aluatul sa capete consistenta. Apoi se presara faina pe blatul de lucru si se framanta bine, cam 5 minute, Se face o bila din aluat si se aseaza intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Aluatul se aplatizeaza pana are un diametru de aproximativ 20 cm.

   Se poate cresta painea cu un cutit ascutit in forma de cruce, sau, cu coada unei linguri de lemn date prin faina se apasa cu ea o linie pe verticala si una pe orizontala pe toata suprafata painii, pana jos, pentru a obtine forma de cruce. Se presara putina faina integrala pe deasupra.

paine irlandeza 002

   Se coace 35-45 de minute pana se rumeneste. Ca sa vedeti daca e gata, o scoateti repede din cuptor, si o ciocaniti cu degetul pe fund. Trebuie sa rasune. Daca suna infundat si greu se mai lasa 5 minute la cuptor, sau cat este necesar pentru a suna curat atunci cand „o bateti la fund”!😀

   Se scoate din cuptor si se lasa la racit pe un gratar. Calda, cu unt si magiun de prune este dementiala! Merge si facuta toast, chiar si veche de 1-2 zile este foarte buna! Pofta mare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s