Cotlet de porc cu ardei

   Este o reteta rapida, dar extrem de gustoasa, fiind un fel principal in sine: o friptura cu tot cu garnitura. Geniala! Din pacate, calitatea pozelor nu este prea ridicata. Ardeii par mai negriciosi, in primele poze pentru ca initial am folosit otet balsamic care  a caramelizat ceapa. De aceea culoarea inchisa, in niciun caz nu este arsa. Am pus si cateva poze doar cu ardeii, ca sa vedeti cum arata facuti cu otet din vin rosu, nu balsamic. Deci, un aspect important: folositi otet de vin rosu de calitate, si nu il inlocuiti cu otet balsamic!

Ingrediente pentru friptura:

  • cotlete de porc cam de 2 degete grosime
  • ulei de masline pentru uns tigaia
  • 2 catei mari de usturoi, cu coaja, dar putin zdrobiti
  • cateva cracute de cimbru sau cimbru uscat, dar nu prea fin maruntit
  • o lingura de unt
  • sare, piper

Ingrediente garnitura de ardei:

  • o ceapa rosie taita in felii
  • 2 ardei rosii medii, taiati in felii lungi
  • o lingura zahar
  • 2-3 linguri otet de vin rosu
  • o lingura de ulei de masline
  • sare, piper
  • cateva frunze de busuioc

   Intai se prepara garnitura. Se incinge putin ulei intr-o tigaie, si se calesc ardeii impreuna cu ceapa rosie. Se adauga imediat dupa ce se pun in tigaie sare si piper, si zaharul, se amesteca bine, si se tin pe foc 4-5 minute, pana se inmoaie si se coloreaza. ATENTIE, focul trebuie sa fie ridicat, astfel incat ardeii sa se auda cum sfaraie. Daca nu, riscati sa ii fierbeti nu sa ii caliti.

   Se aduga otetul, se lasa sa fiarba si sa se evapore (dureaza 1-2 minute). Reduceti focul, adaugati lingura de ulei si mai lasati pe foc 2-3 minute. La final adaugati frunzele de busuioc rupte grosier cu mana, mai lasati 30 de secunde pe foc, si puneti deoparte.

   Acum friptura: Intai, grasimea pe lateralele carnii, se cresteaza cu un cutit, cam 5 mm adancime, cu 2-3 cm intre taieturi; nu taiati din carne. Asezonati bine pe ambele parti bucatile de carne, cu sare si piper. Se incinge putin ulei in tigaie, la foc mare, se adauga carnea, cateii de usturoi si cimbrul. Se frig 2-3 minute pe o parte, pana se coloreaza, apoi se intorc. Se mai tin 2-3 minute, impingand usturoiul si cimbru sub bucatile de carne.

   Apoi se adauga untul, si se mai intorc de cateva ori bucatile de carne, iar cu o lingura se pune constant unt deasupra carnii, pentru a grabi procesul de gatire. Nu dureaza mult, cateva minute, in functie de cat de bine facuta va place carnea.

   Se scoate carnea pe o farfurie. Usturoiul si cimbrul se pun deasupra carnii, si untul topit ramas in tigaie se toarna peste friptura. Se lasa sa se odihneasca 5-10 minute, turnand cu lingura unt, din cand in cand, peste carne.

   Se aseaza ardeii pe o farfurie, iar deasupra se pune friptura de porc. Chair daca reteta e lunga, in scris, se face rapid si este foarte gustoasa. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s