Sos aioli

   Un sos absolut superb, de care m-am indragostit. Daca iti place usturoiul, asta este un sos pentru tine. Practic, este o emulsie, o maioneza de usturoi. Are la baza ulei, zeama de lamaie, galbenus de oua si usturoi. Desigur, exista numeroase variante ale sosului, eu aici vorbesc de cel considerat traditional.

   Este de origine din Provensala, denumirea sa fiind formata din cuvintele alh (usturoi) + oli (ulei). Sosul acesta minunat se potriveste cu o multitudine de preparate, de la peste la carne de porc, legume sau oua fierte.

   In mod traditional, sosul se face cu ulei de masline extravirgin. Ceea ce ii confera o nota amaruie, care pentru unii poate fi neplacuta. Am incercat si combinarea de ulei de masline cu floarea soarelui, si tot s-a simtit gustul amarui. Daca stiti ca nu va dati in vant dupa gustul uleiului de masline, atunci folositi alt ulei.

   Trebuie totusi avut grija, si consumat cu moderatie fiind un sos greu si foarte caloric. Asa ca, nu faceti mult deodata pentru a nu exista tentatia de a manca prea mult, dar este si usor perisabil (ca si maioneza), asa ca nu il puteti pastra mult timp. Noroc ca se prepara rapid si usor, iar cand aveti pofta, este gata cat ai zice aioli.

Ingrediente:

  • 3-4 catei de usturoi (in functie de marimea lor)
  • sare
  • un galbenus
  • 150 ml ulei
  • cativa stropi de zeama de lamaie
  • piper macinat

   Intai se curata cateii de usturoi, se taie grosier, si se zdrobesc cu sare, in mojar. Cand sunt o pasta fina se pune galbenusul de ou, se amesteca bine cu pasta de usturoi, si apoi se pune foarte putin ulei. Se amesteca. Cand este bine incorporat se mai pune putin ulei. Se amesteca din nou. Apoi se pune din nou ulei, tot putin. Procedeeul este la fel ca in cazul maionezei. Se pun putin cate putin primii 50 ml de ulei, si apoi se amesteca continuu si uleiul ramas se toarna in fir subtire, avand grija sa nu se taie sosul. Din cand in cand se mai pune cate o picatura de zeama de lamaie, avand grija totusi sa nu acreasca prea mult sosul. La final se drege de sare si piper. Asta e tot. V-am spus ca este simplu.

   Exista si sosul Allioli, de provenienta catalana, care este la fel ca cel prezentat aici, cu exceptia lipsei galbenusului de ou si a zemei de lamaie. De asemenea, la reteta de mai sus se poate pune si o lingurita de mustar, fiind o variatiune des intalnita a sosului aioli.

   Se pot pune si verdeturi proaspete la sos (marar, patrunjel sau alte frunze de va plac), se poate „usura” cu catvea linguri de smantana sau iaurt, amestecate cu grija in el, sau se poate condimenta cu boia sau chilli. Orice varianta ati alege, va urez pofta buna, si nu uitati de cumpatare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s