Tiramisu reteta clasica

   Ca orice pe lumea asta, clasic inseamna mai simplu, si mai bun. Daca te uiti pe internet de retete de tiramisu, gasesti care mai de care, cu oua albusuri spuma adaugate la compozitie, sau frisca, sau vinuri si lichioruri. Cand colo, reteta originala este mult mai simpla si mai gustoasa pot spune.

Initial nu continea deloc alcool, fiind destinata copiilor. Dar, cum sunt adult (dupa buletin) eu am pus si ceva alcool. De asemenea, reteta originala contine doar galbenusuri, fara albusuri. Si tot reteta originala, are ouale crude; adica, galbenusurile sunt frecate cu zahar si atat. Eu am folosit zabaglione, adica dupa ce le-am frecat bine cu zahar, le-am pus pe baia de aburi, pentru a se coagula putin, si a se gati. Unii ar spune ca nu mai este tiramisu original, dar prefer sa fiu mai sigur – cu ouale nu te joci, mai ales vara cand afara sunt 35 de grade. Puteti pune vin sau o tarie si in galbenusurile de pe bain marie.

Este nevoie de:

  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 300 g mascarpone (este bine sa fie la temperatura camerei)
  • 150 g piscoturi
  • 2 linguri de coniac sau alta tarie aromata
  • 150 ml espresso rece
  • cacao pudra

   Se face simplu si mai ales rapid. Galbenusurile se bat spuma cu un praf de sare. Apoi, se adauga treptat zaharul si se mai bat putin pana arata pufoase si frumoase. Crema se trece pe o baie de aburi (bain-marie – un vas pus deasupra altui vas in care fierbe usor apa! atentie, vasul de deasupra nu trebuie sa atinga apa). Se amesteca continuu in crema de galbenusuri, pana se topeste tot zaharul si se mai ingroasa crema.

   Cand este gata se scoate din baia de aburi si se incorporeaza mascarpone cu mixerul. Espresso se amesteca cu alcoolul si eventual cu o lingura de zahar. Se ia un recipient (eu am folosit o forma mica de chec), se tapeteaza cu folie alimentara, si apoi se trec piscoturile prin espresso si se tapeteaza fundul recipientului cu ele. Tineti cate o secunda pe fiecare parte piscoturile in espresso, pentru a nu se inmuia prea tare.

   Peste piscoturi se intinde jumatate din crema de mascarpone, apoi se pun restul de piscoturi trecute prin espresso deasupra si se toarna crema de mascarpone ramasa. Se pune la frigider macar 5 ore, ideal peste 8-10 ore. Inainte de servire se pudreaza cu cacao.

   Este un tiramisu delicios, bogat, si mult mai cremos fiind doar galbenusuri in crema. Cum spuneam, clasic =  simplu si delicios.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s