Coaste in 5 arome cu morcovi glasati

   Din nou COASTE! Cel mai ieftin sortiment de carne de porc loveste din nou. Si loveste bine. De data asta le-am facut in stil asiatic, condimentate cu 5 arome (five spices). O aroma exotica si foarte, foarte buna. Am mai folosit-o si la puiul Peking. Asa ca, va invit la o peripetie culinara chinezeasca; si credeti-ma, merita!

   A, era sa uit de garnitura. Am zis sa fac ceva mai special, dar extrem de simplu, o reteta dupa Jamie Oliver, morcovi glasati. Se fac simplu de tot, si merg de minune cu coastele in 5 arome.

Ingrediente coaste:

  • 1.5 kg coaste
  • o ceapa mare taiata in doua
  • un morcov mare taiat in 3
  • 3-4 catei de usturoi in coaja, usor zdrobiti
  • 2 frunze de dafin
  • boabe de piper
  • sare

   Intai si intai, se ia o surubelnita, cu ajutorul careia se indeparteaza pielita alba de pe spatele coastelor. Se incepe de la partea cea mai groasa, se baga usor surubelnita pe sub pielita ca sa se desprinda de pe carne, si apoi se trage cu mana; iese imediat. Coastele „dezpielitate” se pun intr-o cratita incapatoare cu restul ingredientelor. Se pune apa rece cat sa le acopere si apoi se pune pe foc. Se fierb cam o ora si 45 de minute. Cand sunt gata se scot, se zvanta, si se lasa sa se raceasca complet.

   Cand sunt reci se freaca bine pe toate partile cu sare, piper, piper Szechuan macinat si jumatate de lingurita de fenicul macinat, plus condiment five spices din plin (o lingura, sau mai mult, astfel incat sa fie bine acoperite coastele). Se dau la rece apoi si se lasa cateva ore sau peste noapte.

   Urmatorul pas este de a le baga la cuptor. Inainte de asta, se face un sos cu care vor fi unse. Sosul se face din:

  • 4 linguri sos de soia
  • o lingura sos de stridii
  • 3 linguri vin Sherry sec
  • sare, piper, pudra de ghimbir dupa gust
  • 2 linguri de miere
  • 3 catei de usturoi cu coaja, usor zdrobiti

   Se amesteca toate ingredientele si se pun pe foc. Se lasa sa dea in fiert (va face putina spuma) si se lasa la foc mic cam 3-6 minute. Cand s-a mai racit putin se pot pune si seminte de susan in sos.

   Coastele se baga la cuptorul preincalzit la 170 de grade celsius. Se lasa 20 de minute, apoi se scot si se ung cu sos pe toate partile. Se baga la loc, de data aceasta cu partea care fusese in jos, in sus. Dupa 20 minute se intorc din nou, ungandu-se iar cu sosul. Se mai lasa 15 minute, se intorc din nou, se ung iarasi abundet cu sosul, si se da cuptorul la 220 de grade. Se mai lasa in jur de 5 minute pana sunt bine rumenite.

   In tot acest timp se fac morcovii glasati:

  • morcovi
  • miere
  • unt
  • o foaie de dafin
  • patrunjel tocat fin
  • sare si piper
  • un praf de nucsoara (optional – dar o recomand din plin, da o nota fina morocvilor)

   Morcovii se fierb in apa cu sare si foaia de dafin, pana cand sunt fierti dar inca fermi (nu se sfarama cand bagi furculita in ei). Nu ii fierbeti excesiv, pentru ca vor fi si caliti. Untul se topeste cu putin ulei, si se pun morcovii in el, la flacara medie. Se pune si mierea  (dupa gust, dar astfel incat sa fie acoperiti bine toti morcovii), iar dupa ce se amesteca bine se pun condimentele si patrunjelul. Se lasa 7-10 minute la foc mic spre mediu, si sunt gata.

   Se pun coastele pe farfurie, morcovii langa si va garantez ca oricui ati da sa guste va fi un succes. Merge langa si o salata de vara, cu rosii si castraveti. Pe multa lume sperie aroma five spices, dar tot ce trebuie este sa gustati de 2-3 ori si veti fi cuceriti. Somitatea a fost!!! Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s