Ayran

   Ayranul este o bautura de origine turca, foarte raspandita in tarile musulmane. Se gaseste si la noi in balcani, in special in Albania si Bulgaria. Este un amestec de iaurt si apa rece, cu putina sare; este foarte racoroasa si merge de minune cu un preparat iute. Si cel mai important, hidrateaza foarte bine, datorita sarii, care retine apa in organism. Pe canicula este ideala. Si este foarte simplu de facut. Ne trebuie asa:

  • iaurt
  • apa
  • sare
  • menta (optional)

   Cantitatea de iaurt este dubla fata de apa.Daca avem 500 ml de iaurt, punem 200-250 ml apa rece. Punem si sare dupa gust (la un litru de amestec, adica apa plus iaurt, se pune o lingurita rasa de sare). Punem si menta, uscata sau proaspata (tocata cat mai fin), daca preferam un plus de prospetime.

   Apa si iaurtul trebuie amestecate pana bautura face un guler de spuma. In mod traditional asta se face prin turnarea dintr-un pahar in altul. Noi fiind moderni o facem la blender. Amestecam cu el bautura cam 30 de secunde, sau pana face spuma multa. Putem pune la final si cateva cuburi de gheata, si apoi sa mai amestecam la blender 5-10 sec. Foarte racoroasa aceasta bautura! Si foarte sanatoasa! Cum spuneam, merge de minune alaturi de ceva picant.

ayran

Anunțuri

Un gând despre „Ayran

  1. Pingback: Kebab | Flavmania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s