Kebab

   Este un fel de mancare pe care vroiam sa-l incerc de mult timp. Si cum suntem in plin sezon al gratarelor am zis si eu sa profit, pentru ca cel mai bun kebab este preparat la carbuni. Kebabul este in general un fel de carne tocata si fripta, de origini arabesti. Shish kebabul este o astfel de carne pusa pe frigarui (din metal si late), de origine turceasca. Kebabul, in tarile arabe se prepara atat deasupra focului cat si langa el. Dar destul cu lectia de gastronomie. Sa trecem la preparat.

Ingrediente kebab:

  • 1 kg carne tocata cu ceva grasime prin ea (ce preferati: vita, porc, amestec, oaie sau pui chiar si peste merge)
  • o ceapa medie
  • un ardei rosu
  • o lingura de sare
  • o lingurita de piper macinat
  • o jumatate lingurita coriandru pisat
  • un praf generos de chimen
  • alte condimente (sumac, menta uscata, chilli, etc. – eu am pus jumatate de lingurita dintr-un amestec turcesc de condimente)
  • 2 linguri patrunjel tocat

Idei ingrediente garnitura:

  • ceapa taiata rondele fine
  • morcov ras pe razatoarea mare
  • ardei gras copt
  • ardei iute copt
  • castraveti
  • rosii, etc

   Ceapa si ardeiul se taie cat mai marunt posibil. Tocati-le marunt de tot pentru ca ele vor intra in compozitia carnii. Amestecati legumele toacate cu carnea, patrunjelul si restul ingredientelor. Omogenizati bine amestecul de carne. Framantati-o cam 5-8 minute, ca sa se lege cat mai bine. Dupa, este bine sa o lasati  macar o ora sa stea in frigider.

   Acum, vine partea cu frigaruile – daca vreti sa faceti shish kebab. Ca sa poata fi facuta pe frigarui, trebuie sa aveti din cele arabesti, din metal, care sunt late. Daca folositi frigarui normale, nu veti putea intoarce carnea pe gratar cu ajutorul lor, vor fi doar de decor (carnea se va roti pur si simplu in jurul frigarui cand le veti misca). Eu am invatat asta pe propria piele! (cele din poze nu sunt cele arabesti late, de care vorbeam sunt doar frigarui normale, dar din metal). Deci, puteti folosi frigarui normale, dar doar de decor. Mai bine ii modelati sub forma de mici foarte lungi si mai aplatizati (caz in care se numeste Adana kebab)! Din nou, este bine daca mai puteti lasa frigaruile astfel preparate la rece inca 30 de minute. De fapt, este mai importanta aceasta etapa decat cea de a lasa carnea ca atare la rece o ora. Este important pentru a fi cat mai ferma pe gratar si a nu se rupe.

   Incingeti bine gratarul, ungeti-l temeinic cu grasime, si pregati kebabul pe el. Trebuie sa fie suculent, nu uscat, asa ca aveti grija cat il tineti.

   Mancati kebabul alaturi de legumele date ca idei mai sus. Merg si sosuri la el, precum un sos de smantana cu usturoi (mujdei de usturoi amestecat cu smantana, sare si piper). Sau niste Ayran, o bautura simpla pe baza de iaurt (o sa pun reteta curand). Si, pentru cei care vor o garnitura mai consistenta, adaugati si niste lipii arabesti. Este un fel de mancare extraordinar de gustos. Incercati-l si veti reveni la el cu siguranta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s