Clatite

   Mi-am dat seama ca nu am nicio reteta de clatite simple. Si culmea, le fac destul de des (comparativ cu alte preparate). Si cine naiba nu iubeste clatitele? Daca nu iti plac nu esti normal. Sunt foarte versatile, de la umplutura pana la compozitia clatitei in sine. Se pot face si de post, doar din apa, ulei si faina, sa pot face cu oua, cu lapte, cu apa, etc. Pot fi sarate sau dulci.

   Aici voi da un exemplu de clatite dulci, umplute cu dulceata si inghetata. Le puteti umple cu ce vreti voi. O combinatie super este cu miere si nuci.

Ingredinete:

  • 2 oua
  • 300 g faina
  • 300 ml lapte
  • 250-300 ml apa minerala
  • un praf de sare
  • 1-3 linguri de zahar (daca le umpleti cu ceva sarat, nu puneti zahar)
  • esente (de vanilie, de rom, de ce vreti voi)

   Ca o regula de baza, cantitatea de lichid trebuie sa fie aproape dubla fata de cea de faina. Se pot pune si cateva linguri de unt topit, pentru mai multa fragezime, sau putin ulei. Zahar nu se pune mult, cu cat este mai mult cu atat cresc sansele de a se lipi in timpul coacerii.

   Ouale se pun intr-o cratita incapatoare,sau castron , se bat bine cu sarea. Se pune zaharul si putina faina, se amesteca, apoi se pune putin lapte, se amesteca bine, apoi iar faina, apoi iar lapte, si tot asa, pana terminam. Cand se termina laptele, trecem la apa minerala. Amestecati bine si sfarmati cocoloasele de faina care se formeaza. La final puneti untul topit (sa fie rece nu direct luat de pe foc) sau uleiul si esentele folosite. Aluatul final trebuie sa fie fin, fara cocoloase, usor grosut. Cu cate este mai gros ies clatitele mai groase, si viceversa.

   Aluatul se pune la frigider o ora sau mai mult. Tineti cont ca se va ingrosa dupa ce va sta la rece. Se incinge bine de tot o tigaie unsa cu foarteeee putin ulei. Este important sa fie incinsa bine tigaie pentru a nu se lipi clatita. Puneti cu un polonic compozitia in tigaie, si rotiti tigaia ca sa se acopere uniform. Nu puneti prea mult, pentru ca ies prea groase. Cat sa acopere toata tigaia. Focul trebuie sa fie potrivit.

   Cand marginile devin aurii si suprafata compacta, se intoarce clatita cu o spatula. Se lasa pana se rumeneste si pe cealata parte, si este gata. Urmatoarele se fac la fel.

   Acum urmeaza umplerea. Pui compozitia pe o parte a clatitei (nu prea multa sa nu dea pe afara) si rulezi. Sau ungi cu un strat subtire suprafata clatitei si o impaturesti. Variante sunt multe, alegeti ce va place. Poti pune si o cupa de inghetata deasupra. Ceva de vis!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s