Pui Berbere cu linte etiopiana

   Lintea este printre cele mai sanatoase alimente peste care poti da, si este extrem de ieftina. este inrudita cu fasolea dar nu provoaca atat de multe neplaceri ca ea si este mai usor de gatit. Are indice glicemic mic, multe fibre si o groaza de proteine. Daca te-ai intersectat cat de cat cu alimentatia sanatoasa si poate si sportul stii ca toate astea sunt lucruri foarte bune. Si ca sa intru in sfera gastronomica, este a naibii de gustoasa.

   Toata smecheria la reteta asta este condimentul Berbere, un condiment nord-african, specific bucatariei etiopiene si eritreene. Este compus dintr-un amestec de mirodenii si condimente, fiind considerat unul dintre cele mai iuti amestecuri de condimente din lume. Da, este a naibii de iute reteta asta, mai ales cand e si mancarea fierbinte. Daca nu te omori dupa picant, clar nu este o reteta pentru tine.

   Nu va imaginati ca este un picant care acopera restul gusturilor. Simti toate aromele, doar ca usor usor incepe sa iti ia gura foc. Senzatii! Eu mi-am facut singur condimentul, dar se gaseste si la magazinele de specialitate (in general on-line). De fapt, toata smecheria retetei este prepararea condimentului berbere, ca in rest este foarte simpla.
Ca un sfat, daca aveti unele din condimente intregi, inainte de a le zdrobi, puneti-le 1 minut intr-o tigaie incinsa, fara ulei, pentru a isi elibera aromele.

Ingrediente amestec Berbere:

  • 3 linguri boia dulce
  • o lingura fulgi de ardei iuti maruntiti cat mai fin
  • 2 lingurite seminte de chimion pisate (nu chimen)
  • o lingurita coriandru pisat
  • o lingurita cardamon pisat
  • o lingurita turmenic (eu am pus praf de curry)
  • o lingurita sare
  • o lingurita fenugreek pisat (este al naibii de greu de pisat – zici ca sunt mici pietricele)
  • o lingurita piper macinat
  • jumatate de lingurita pudra de cuisoare
  • jumatate de lingurita pudra de ienibahar
  • jumatate de lingurita pudra de ghimbir
  • jumatate de lingurita scortisoara

   Se amesteca bine toate condimentele si gata berbere.

Pentru puiul Berbere:

  • carne de pui (eu am folosit piept, dar merg foarte bine si pulpe)
  • condiment berbere
  • sare
  • o lingura ulei

   Se portioneaza carnea de pui, se sareaza, se freaca bine de tot cu condimentul berbere. Se incige uleiul la foc mediu, se pune carnea in el (daca este cu piele, se pune cu pielea in jos), si se lasa pana prinde o culoare frumoasa (cam 8 minute), se intoarce apoi pe cealalta parte. Aici aveti doua optiuni. Puteti gati carnea in continuare pe aragaz pana este gata – caz recomandat la pieptul de pui (nu il sucati de tot, sa iasa mai suculent). Daca aveti pulpe, dupa ce le-ati intors le lasati 2-3 minute si apoi le bagati la cuptor la 200 de grade pana sunt gata. Si asta este tot. Acum sa trecem la linte.

Linte etiopiana:

  • 200 g linte verde
  • 750 ml apa
  • 300 g ceapa tocata
  • 5 catei de usturoi tocati fin
  • o lingura de ghimbir proaspat tocat fin (puteti pune un varf de pudra d eghimbir daca nu aveti poraspat)
  • 130 g morcov taiat cubulete
  • 130 g rosii taiate
  • 2 linguri condiment berbere
  • o lingurita sare
  • 2 linguri ulei de masline
  • patrunjel tocat

   Se soteaza ceapa, usturoiul, morcovul si ghimbirul in cele doua linguri de ulei, pana se inmoaie (cam 7-9 minute). Se adauga condimentul berbere, se amesteca bine si se mai soteaza 2-3 minute. Se adauga lintea, rosiile, sarea si apa, se da in fiert, se acopera, se reduce focul, si se lasa sa fiarba usor, cam 40 de minute, pana lintea este gata, dar nu prea moale – trebuie sa ramana al dente, sa se simta crocanta. O puteti fierbe mai mult daca nu va place al dente. La final trebuie sa arate ca o mancarica, nu foarte lichida. Dupa ce s-a stins focul se pune patrunjelul si se amesteca.

   Se pune lintea, si pestea ea friptura de pui. este extrem de gustoasa reteta, dar, picantaaaaa!!!!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s