Prajitura cu branza si stafide

dieta cu fructe

   Trebuie sa recunosc ca prajiturile cu branza nu au fost mereu pe gustul meu. Nu domnule! Era o vreme cand le priveam cu neincredere. NU! Cu dezgust! Da, am zis-o…asa le consideram, netrebnicul de mine. Dar am avut norocul ca zeul gastronomiei, sa imi lumineze mintea mea saraca. Si acum sunt un impatimit al deserturilor cu branza. Mi se par fantastice. Papanasi, clatite cu branza si cheescake…aduceti-le la mine; le voi devora pe toate. Dar sa nu ne abatam de la subiect.

   Prajitura asta cu branza si stafide a fost pasca noastra de Pasti. Pana la urma e tot un cheescake, dar pe dulcele grai romanesc. Si da, este o prajitura absolut delicioasa.

Ingrediente pentru o forma de 26 cm:

Aluat:

  • 50 g unt
  • 250 g faina
  • 21 grame drojdie
  • 4 linguri lapte caldut
  • 50 g zahar
  • un ou
  • un praf de sare

Umplutura:

  • o lamaie
  • un ou
  • 750 grame branza proaspata de vaci (dietetica sau grasa – cu cea grasa iese mai gustoasa)
  • 4 linguri frisca lichida
  • 150 g smantana
  • 50 g gris
  • 200 g zahar
  • 100 g stafide
  • un praf de sare

   Intai facem aluatul. Topim untul, si il lasam la racit. Faina se amesteca cu praful de sare, se cerne intr-un castron incapator si se face o adancitura in mijlocul ei. Se amesteca drojdia cu laptele (lichefiati drojdia inainte, prin frecarea ei cu o lingurita de zahar) si se torna in adancitura din faina. Se pudreaza cu faina de pe margini si se lasa la dospit 20 de minute.

   Dupa aceste 20 de minute, se adauga untul topit, oul si zaharul, si se amesteca totul. E mai usor daca amestecati cu mixerul, cu bratele pentru framantat. Cand capata consistenta puteti sa il omogenizati cu mainile, pana cand aluatul se desprinde de pe marginea castronului. Se acopera si se lasa la dospit, 1-2 ore, intr-un loc cald.

   Se unge forma cu grasime (unt sau ulei), si se tapeteaza cu faina. Se intinde aluatul si se tapeteaza forma cu el, cu margini cu tot. Se mai lasa sa creasca aluatul in forma 20 de minute.

   In tot acest timp, facem umplutura. Radem jumatate din coaja de la lamaie, spalata bine in prealabil. Oul se separa, galbenusul de albus. Se amesteca branza de vaca cu frisca, smantana, coaja de la lamaie, grisul, zaharul, galbenusul si stafidele. Omogenizati! Albusul se bate spuma cu praful de sare si se amesteca in crema de branza.

   Cred ca stiti deja ce urmeaza: se pune compozitia de branza in forma, se netezeste suprafata si se coce la cuptorul preincalzit la 190 de grade, timp de aproximativ 45 de minute.  Trebuie sa capete o culoare aurie la suprafata. Daca incepe sa se rumeneasca prea rapid, se acopera suprafata cu folie de aluminiu. O alta solutie la care m-am gandit dupa ar fii sa puneti prajitura pe cel mai des jos raft al cuptorului. Astfel suprafata va fi mai departe de sursa de caldura de sus. Ideea mi-a venit dupa ce am citit in cartea cuptorului meu, ca pentru prajiturile cu branza, asa se procedeaza :D.  Stiu, stiu…era mai util sa fi citit inainte sa o fac dar tot e bine…ma obliga sa fac din nou!

   Dupa ce a trecut timpul de coacere, se mai lasa prajitura 15 minute in cuptorul stins. Apoi se scoate din forma si se lasa la racit. Un delicios desert cu branza!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s