Macaroane cu branza

dieta cu fructe

   De muuullttt timp nu mai mancasem asa ceva. Mi-a facut pofta o reteta vazuta la TV. Un fel clasic, „mac and cheese” cum spun americanii. Sunt delicioase si se pot pune tot felul de branzeturi in ele, de la cascaval la telemea de oaie, vaca, permezan si practic…orice fel de branza! Se pot si combina branzeturile…nebunie.

   O nebunie pentru cei care iubesc toate branzeturile. Eu fiind mai conservator ma rezum la cascaval si maxim oleaca de parmezan :D. Fie…poate si o bucatica de gorgonzola…dar doar o bucatica!!!

Ingrediente:

  • 275 g branzeturi (eu am folosit cascaval si cam 50 g parmezan)
  • 40 g pesmet
  • 280 g macaroane
  • 700 ml lapte gras
  • 50 g unt
  • 45 g faina alba
  • o lingurita plina de mustar
  • rosii (optional)

   Pregatiti intai ingredientele; radeti branzeturile, si amestecati 50 de grame (in aceste 50 de grame pot intra mai multe feluri de branza) cu pesmetul. Ungeti cu unt un vas termorezistent, cam de 30x 20 cm si 5-6 cm inaltime. Daca folositi rosii, taiati-le in felii rotunde, de grosime medie.

   Dati in clocot apa cu putina sare, si fierbeti macaroanele conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand sunt gata se pun sub jet de apa fierbinte, pentru a se separa, si se lasa la scurs.

   Intre timp, intr-o oala suficient de mare incat sa incapa mai tarziu si macaroanele, topiti cele 50 de grame de unt. Intr-o alta oala incalziti laptele, nu trebuie sa dea in fiert doar sa fie cald bine. Cand untul este topit, puneti peste el faina si amestecati cam 1 minut. Luati de pe foc! Turnati peste o treime din laptele cald, amestecati bine – se va ingrosa in aceasta etapa; apoi mai turnati o treime, si iar amestecati bine, chiar daca face cocoloase amestecati pana incep sa se dizolve. Turnati si laptele ramas si omogenizati totul. Puneti din nou pe foc mediu si amestecati continuu pana cand amestecul devine gros si matasos. Reduceti focul si lasati sa fiarba 4 minute. Amestecati din cand in cand.

   Luati de pe foc, si adaugati lingurita de mustar si branza. Amestecati bine de tot. Daca este prea groasa compozitia, mai puneti lapte, intre una si 5 linguri, pana cand considerati ca are o consistenta buna. Sa nu fie nici prea lichida; oricum, nu depasiti 5 linguri de lapte. Asezonati de sare si piper.

   Adaugati in oala cu sos macaroanele, si amestecati bine de tot, sa fie perfect acoperite. Se vede in pozele de mai jos cum arata. Trebuie sa fie destul sos incat sa acopere macaroanele suficient. Macaroanele amestecate cu sosul se toarna in vasul uns cu unt, se niveleaza si se presara deasupra pesmetul amestecat cu branza. Se pun si feliile de rosii din loc in loc (eu fiind mai amarat, n-am avut rosii, asa ca am facut fara :D).

   Cuptorul sa fie incins la 190 de grade. Se baga pe raftul de la mijloc timp de 15 minute. Apoi, se lasa pornit doar grilul (elementul de sus al cuptorului) si se pun pe raftul cel mai de sus la cuptorului, 3-5 minute, sa se rumeneasca bine si pesmetul. Se scot, se lasa 3-5 minute, si se servesc fierbinti.

   Cand sunt fierbinti inca curg si sunt delicioase. Cand se racesc, se intaresc, putand fii taiate felii, si tot delicioase sunt! Pofta mare!

Lasă un comentariu