Prajituri din dragoste

dieta cu fructe

   Inainte sa explic titlul, trebuie sa spun ca NU cred in Valentine’s Day sau alte sarbatori de import pline de kitsch. Dar la insistentele iubitei somitai am hotarat sa facem ceva distractiv, pentru noi, adica fiecare sa faca o prajitura pentru celalat. Suzy a facut..a, sincer nu stim exact cum se numeste: trenulet, sira de caprioara sau pur si simplu prajitura in doua culori. Alegeti ce va place! Trebuie sa recunosc ca i-a iesit foarte buna. Reteta o voi pune putin mai tarziu, cand imi va fii trimisa. 😛

   Eu am optat pentru ceva mai complicat (si normal ca mi-am prins urechile putin), si anume pavlova cu mousse de mascarpone si „degetele” de brownie. Practic este compusa din 3: bezea, crema de mascarpone si brownie. Va dau retetele pe rand.

Ingrediente pavlova:

  • albusuri de ou
  • zahar
  • un praf de sare

   Cantitatile depind de voi. Ideea este asa: la un albus se pun 55 de grame de zahar, sau daca le aveti amestecate si nu stiti cate sunt, le cantariti, si puneti o cantitate de zahar aproape dubla (cu 5-10% mai putin decat dublul). Praful de sare, mai mare sau mai mic, tot in functie de numarul albusurilor.

   Va spun cum era reteta, de altfel cum am facut si eu. Dar voi spune si cum o sa fac data viitoare. Cea mai buna bezea pentru pavlova este cea elvetiana, cica. Cum se face: albusurile si zaharul cu sarea, se pun toate intr-o oala foarte curata si extrem de bine degresata. Se pun la bain-marie, adica deasupra unei alte cratite, pe foc, cu apa care clocoteste. Focul sa fie mediu spre mic. IMPORTANT: recipientul cu albusurile sa nu atinga apa; sunt suficiente 2-3 degete de apa, important este aburul.

   Se bat cu telul sau mixerul, la viteza medie, cam 4-5 minute. Si telul sau paletele mixerului sa fie curate si mai ales degresate bine. Intai albusurile se vor ingalbeni, dar pe masura ce le bateti se albesc si devin pufoase, si cand le atingeti nu se simte deloc zaharul, fiind topit. Daca aveti termometru de dulciuri, compozitia e gata cand ajunge la 55-60 de grade celsius. Cum spuneam, 4-5 minute.

   Se iau de pe foc si se bat inca 5 minute la viteza medie, si apoi se mareste viteza si se bat pana ce peretii vasului se racesc. Poate dura 15-20 de minute, sau chiar mai mult, in functie de cat de grosi sunt. La final trebuie sa rezulte o bezea ferma care se tine pe tel sau pe paletele mixerului. Ei bine, la mine nu a fost chiar asa, se cam lasa, asa ca a trebuit sa pun putina faina sa stea. Eu am avut albusurile congelate de ceva vreme, apoi decongelate, si tot asa…nu a fost ideal. Plus ca a fost prima data cand am incercat astfel de bezea.

   Se formeaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt cosulete din bezea; mai mari sau mai mici, dupa cum preferati. E important ca bezeaua sa fie ferma pentru a putea modela aceste cosulete. Am bagat bezeaua la cuptor, la 100 de grade cu ventilator, timp de 2 ore. Cand sunt gata, se scot si se lasa sa se raceasca.

   Ce nu imi place la metoda este ca iese o bezea tare, uscata. Foarte buna pentru o bezea ca atare, dar totusi este o prajitura, asa ca data viitoare voi coace bezeaua la 120-130 de garde, fara ventilator, timp de o ora; asa va ramane tare la exterior si moale in interior.Mult mai adecvata, in opinia mea pentru a fii un fel de blat pentru prajitura.

Ingrediente mousse de mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml smantana de frisca
  • 4 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 60 ml nes sau cafea
  • 10 ml amaretto (optional)

   Galbenusurile se freaca bine de tot cu zaharul, pana se deschid la culoare si devin pufoase. Se amesteca si mascarpone cu ele. Frisca se bate tare, si apoi se incorporeaza cu o paleta in amestecul de galbenusuri si mascarpone. Se pune nesul si amaretto, si se amesteca pana totul este uniform. Se baga la rece minim 3-4 ore.

   In reteta originala, frisca nu se batea separat, se amesteca in starea lichida cu galbenusurile si mascarpone, se amestecau bine, se punea si cafeaua si se bagau intr-un sifon special, se lasa sifonul cateva ore bune la rece, si apoi se …sifona cred ca este termenul, in pavlova. Doar ca eu nu am astfel de sifon; este unul special, de cofetarie, prevazut cu tuburi de CO2 – cremele ies foarte fine si aerate. Noi astia mai amarasteni, ne multumim si cu ele mai putin fine, ca tot a facut senzatie.

Ingrediente brownie:

  • 175 g ciocolata neagra (70%)
  • 100 g zahar
  • 100 g unt
  • 50 g faina
  • 2 oua
  • un praf de sare

   Ciocolata se topeste la bain-marie. Cand este complet topita se pune si untul taiat cubulete mici, si se opreste focul. Cand s-a topit untul, se pune zaharul, si se amesteca bine sa se incorporeze tot. Se pun si ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare, si la final faina si praful de sare. In loc de praful de sare, daca vreti ceva inedit, nu il adaugati acum, si dupa ce o intindeti in recipientul sau tava in care o veti coace, presarati deasupra 2-3 prafuri de sare de mare. Dulce si usor sarat, e un amestec foarte bun. Oricum, intindeti compozitia obtinuta intr-un strat de 1 cm, in ceva tapetat cu hartie de copt. La cantitatile de mai sus eu am folosit un vas termorezistent, oval, de 20 x 30 cm.

   Se baga la cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 20 – 22 de minute, la mijlocul cuptorului (raftul 2, numarand de jos). Nu trebuie sa fie facuta complet, se va intari cand se raceste. Nu o tineti mai mult de 25 de minute.

   Cand e racita complet, poate chiar tinuta la frigider o ora, se taie in bastonase micute, cum se vede in poze.

   Bezeaua se umple cu mousse-ul de mascarpone, si deasupra se pun bastonasele de brownie. Se pudreaza cu putina cacao. Este delicioasa, foarte dulce si foarte aromata. Somitatea a zis ca nu a mancat niciodata o prajitura mai buna. Si, din ce stiu eu, se pricepe la dulciuri!!!

   UPDATE! Asa cum am promis, revin cu reteta prajiturii somitatii, cea cu mai multe nume. Reteta este scrisa de manuta ei eu doar dau copy/paste (ca Ponta):

   „Blat (2 checuri) : 8 oua, 400 gr zahar, 1 praf de copt dizolvat in putina zeama de lamaie, 6 linguri de ulei, 500 gr faina, 2 linguri de cacao.

Se amesteca ouale putin, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana la dizolvarea acestuia. Se pune uleiul, cate putin sa se incorporeze, si apoi faina cu praful de copt cate putin tot pana se incorporeaza.
La final se scoate mixerul si se mesteca putin cu o lingura de lemn. Se ung tavile cu ulei. Se pune jumatate de compozitie intr-o tava. Se pastreaza cealalta jumatate si se amesteca cu cacaua. Apoi se pune in cealalta tava. Se baga la cuptor la foc mai mic cam 30 de minute. Apoi in functie de cum arata sau de testul scobitorii se scoate. Practic ies 2 checuri unul cu cacao si unul galben.

Crema : 250 ml lapte, 3 linguri de faina. 1 pachet de unt, 250 gr zahar.

Se amesteca faina cu laptele si se pun la fiert, dar atentie ca sa nu faca cocoloase se amesteca incontinuu pana se ingroasa dar nu exagerat si se da la rece (sa sa raceasca de tot). Separat se amesteca untul cu zaharul pana se topeste acesta si se inmoaie untul. Se pune si zahar vanilat sau esenta dupa gust. (recomand vanilie).Apoi se amesteca cu celelalte.

Glazura : 100 gr de unt, 3 linguri de zahar, 3 linguri cacao, 2 oua.

Se face la bain-marin zaharul, cacaua si ouale, se amesteca pana se face ca smantana. Se ia de pe foc, se adauga untul si se amesteca pana la topire.
La final se taie cele 2 checuri felii subtirele. Se pun succesiv o felie chec cu cacaua se da cu glazura si se lipeste cealalta felie din checul galben cum este si in imagine. Se face asa pana « reasamblam » checurile. Dupa terminare se acopera cu glazura. Sfatul meu este sa dublati cantitatile de glazura si crema altfel va trebui sa va zgarciti ca sa acoperiti cele 2 checuri. Se taie in diagonala prajitura, nu felii drepte ca sa fie alternativ intr-o felie o bucata de cacao una galbena si tot asa. Veti vedea si in imagini. Sa aveti pofta!!!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s