Tarta de gutui

dieta cu fructe

   Gutuile mi-au placut de cand eram mic, dar niciodata nu am putut manca una intreaga, fiind foarte inecacioase. Tarta am facut-o anul trecut prin toamna, cand aveam niste gutui pe acasa, si am uitat sa o postez. Ma revansez, acum, mai ales ca a fost delicioasa. Gustul este unul rustic; daca aveti inca dubii ce inseamna gust rustic, faceti tarta asta si il veti simti cu adevarat. Este important sa nu schimbati faina integrala cu cea alba, face parte din gustul rustic despre care vorbeam. Din pacate nu am facut destule poze😦

   Ingrediente aluat:

  • coaja rasa de la jumatate de lamaie
  • 150 grame faina integrala
  • 60 grame zahar, un praf sare
  • 75 grame unt moale

Ingrediente topping:

  • 500 grame gutui
  • o portocala
  • 125 ml suc de mere
  • 30 grame zahar
  • 100 gr migdale aschii
  • 2 oua
  • 150  gr smanana grasa
  • o lingura miere
  • o lingura scortisoara

   Aluatul se face astfel:  coaja de la lamaie se amesteca cu faina, zaharul, sarea, 1-2 linguri apa rece si untul. Se framanta bine, pana se obtine un aluat bine inchegat. Daca este nevoie, se mai adauga apa. Se tapeteaza o forma de tarta cu aluatul, lasand o margine inalta de 3 cm. Se pune la rece.

   Pentru crema, se curata gutuile, se spala si se taie in felii de 1 cm grosime. Jumatate din portocala se stoarce si se taie o bucata buna din coaja sa. Sucul de portocala, impreuna cu bucata de coaja, sucul de mere si zaharul, se dau in fiert. Se inabusa feliile de gutui in acest suc, 5 minute, la foc mic, acoperite cu capac. Se scot si se scrug. Atentie, zeama se pastreaza, se arunca doar coaja de portocala din ea; se lasa sa se raceasca.

   Se scoate blatul de la rece, se presara pe el migdalele si se pun feliile de gutui, frumos aranjate. Zeama racita se amesteca cu ouale si smantana si se toarna deasupra. Se coace 20 de minute in cuptorul incins in prealabil, la 180 grade Celsius.

   Mierea se amesteca cu scortisoara. Dupa 20 de minute, se scoate tarta, se unge cu acest amestec, si se mai da in cuptorul stins pentru 10 minute, sa se odihneasca.

   Cand s-a racit se mananca cu multa pofta. Stiu ca mai este pana la toamna, dar nimic nu merge mai bine intr-o zi ploioasa si mohorata decat o astfel de tarta savurata in tihna. Pofta buna si sanatate multa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s