Placinta cu carne

dieta cu fructe

   Cine nu iubeste placintele? Daca esti una din acele putine si ciudate entitati care nu iubesc placintele (ca oameni nu se pot numi!) tot ce iti pot spune este: IESI AFARA DE PE BLOGUL MEU! Nu o sa tolerez asa ceva. la razboi inapoi, la placinte inainte; zicala asta nu a fost zamislita degeaba, si nu o a permit nimanui sa isi bata joc de vorbele intelepte emanate de strasnicul popor roman!

   Acum ca am stabilit „regula placintei”, sa purcedem cu placinta…de carne! Ca despre o astfel de placinta este vorba.  Se poate face ori intr-o forma rotunda sau una dreptughiulara, ca in cazul meu.

   Puteti folosi doar aluat frantuzesc (foietaj), sau puteti face si un aluat fraged, pentru baza placintei. Eu am folosit doar frantuzesc (a fost mai simplu, dar data viitoare o sa incerc si cu cel fraged). Pentru aluat fraged e nevoie de 200 grame de faina, 100 grame unt rece, 2-3 linguri apa rece si un ou plus putina sare. Se amesteca toate bine de tot, se face bila, si se da la rece cel putin 30 de minute inainte sa fie intins, si pus pe fundul tavii. Cum spuneam, eu am folosit doar aluat frantuzesc, si pentru baza palcintei si pentru crusta de deasupra.

Ingrediente:

  • 2 foi de aluat frantuzesc (una daca folositi si aluat fraged)
  • 1 galbenus
  • 1 lingura lapte

Umplutura:

  • 600 grame carne tocata de porc (sau amestec de porc si vita)
  • 120 ml vin sec alb
  • 2 cepe
  • 1 catel de usturoi
  • 80 grame bacon afumat
  • un morcov
  • 40 gr radacina telina
  • 1 legatura de patrunjel
  • 2 oua
  • 40 grame pesmet
  • piper
  • cimbru
  • oregano
  • un parf de nucsoara
  • un praf de cuisoare englezesti
  • o jumatate lingurita boia dulce

   Ceapa si usturoiul se toaca foarte, foarte marunt. Morcovul si telina se rad. Baconul se taie si el foarte mic. Patrunjel (ati ghicit) tot marunt se toaca. Ceapa se pune la calit in ulei; dupa 2-3 minute se adauga si usturoiul si se lasa pana ce ceapa e aproape translucida. In acel moment se pun si morcovii cu telina si baconul. Se lasa la calit pana ceapa e gata. Apoi se pune carena tocata, iar cand s- ibcalzit putin se pune si vinul si se caleste pana e bine maruntita si prinde culoare. Se pun condimentele, se omogenizeaza foarte bine, se i-a de pe foc si se lasa sa se raceasca complet. Rece fiind se amesteca cu ouale, pesmetul si verdeata.

   Tava aleasa pentru placinta se unge cu unt, si se intinde prima foaie de aluat. Se umple cu carne tava, si se acopera totul cu cealalta foaie de aluat, Aveti grija sa incercati sa lipiti marginilei celor doua foi (de la fund si de deasupra) intre ele. Somitatea a facut inimoare tot din aluta frantuzesc pe care le-a pus pe deasupr placintei. Romantica incurabila! 😀
Amestecati un gablenus cu o lingura de lapte si ungeti placinta pe deasupra. Din loc in loc crestati aluatul cu cutitul, pentru a permite aburului sa iasa. Eu am si portionat placinta dinainte, pentru a o putea taia mai usor apoi. Am bagat si ceva susan ca e bun!

   Se tine la cuptor 65-70 de minute, in cuptorul preincalzit la 200 grade. Se vede cand e rumena si frumoasa de iti lipesti fata de fereastra cuptorului. Merge de minune cu salata langa. Bagati si o bere, ca doar suntem romani! Nu va mai zic de un vin rosu usor, Ca va fac pofta prea rau.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s