Prajituri pentru pitica

De ziua „piticii”, zisa si somitatea, cateva bunatati de ziua ei (este dulceoholica). Prima este o prajitura cu rubarba:

  • 3 tulpini de rubarba
  • 5 oua
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 300 g zahar
  • 250 ml lapte
  • un pliculet praf de copt
  • o lingurita coaja de lamaie rasa
  • 500 g faina
  • un praf de sare

Separam albusurile de galbenusuri. Frecam gabenusurile cu untul, pana devin o crema spumoasa. Albusurile le batame tare cu un praf de sare. Apoi incorporam usor zaharul si cacaoa batanand in continuare, pana se topeste; practic, facem o compozitie de bezea. Peste galbenusuri turnam laptele, dar acesta sa fie caldut.  Punem si lingurita de coaja de lamaie, amestecam, apoi punem albusurile si amestecam cu grija, de jos in sus. Faina amestecata cu praful de copt se pune peste compozitie, si se incorporeaza si ea cu grija. Se pune intr-o tava intinsa, tapetata cu hartie de copt. Rubarba e taie in bucati de aproximativ 2-3 cm, se da prin putina faina, i e pune din loc in loc deasupra compozitie. Rubarba este acrisoara, asa ca se potriveste de minune cu dulcele blatului (in opinia mea). Se baga la cuptorul preincalzit la 180 de grade,  timp de 35-40 de minute. Dupa ce se scoate si se raceste putin, se rpesara cu zahar pudra. Este foarte fina si pufoasa, un deliciu; si rubarda crisoara da un contrast excelent. Si acum sa trecem la prajitura numarul doi, piesa de rezistenta: mocha pavlova.

Ingrediente pavlova:

  • 4 albusuri
  • 8 linguri de zahar
  • o lingura de cacao
  • o lingurita de zeama de lamaie
  • un parf de sare

   Albusurile se bat spuma cu praful de sare. Cand sunt tari, se pune lingurita de zeama de lamaie si se incorporeaza zaharul, lingura cu lingura, pana ce este dizolvat tot, si rezulta o bezea ferma, care se tine pe tel. Se pune hartie de copt intr-o tava, si se intinde o foaie de bezea cu diametrul de 26 cm (se poate folosi si o forma de tort). Se coace in cuptorul preincalzit la 140 de grade pentru 45-50 de minute.

Ingrediente crema:

  • 100 g ciocolata neagra
  • 100 ml smantana dulce, de frisca
  • 2 pliculete de cafea instant
  • 200 g crema de branza
  • 2 linguri smantana dulce
  • 2 linguri de zahar

   Ciocolata cu 100 ml de smantana dulce se topeste pe foc, impreuna cu cafeaua instant. Cand se amesteca bine si se dizolva cafeaua, se lasa sa se raceasca si intre timp se freaca crema de branza cu zaharul si cele doua linguri de smantana. Se pune un sfert din ciocolata topita pe blat, din loc in loc, intinzand-o neglijent. Apoi se acopera uniform cu crema de branza, i se pune deasupra, din loc in loc, restul de ciocolata topita. Se da cu coada unei ligurite pe suprafata prajiturii, pentru a desena diferite modele. Si acum sa va spun care a fost „schepsisul” la mine. Am zi sa folosesc ce-i mai bun, doar era ziua piticii, i am luat crema de branza Philadelphia. Doar ca, a fost sarata (apropo, daca stie cineva cum arata sau daca se gaseste si varianta fara sare, sa lase un comment ceva, caut de foarte mult timp). Si tocmai combinatia dintre barnza sarata, ciocolata amaruie si dulceata smantanii si, bineinteles, a zaharului au dat savoarea deosebita a acestei prajituri, care a fost descrisa ca: „o bucatica de rai”.

   Daca nu va incanta ideea combinatiei de sarat cu dulce, folositi alta crema de branza, de exemplu Quark. Stiu ca apare si un tort in poze dar…am uitat reteta😦. Mai stiu doar ca blatul ar mai fii cerut ceva insiropare. Oricum, pesa de rezistenta a fost Mocha Pavlova. Enjoy!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s