Tiramisu

dieta cu fructe

   Unul din deserturile mele preferate! O sa il fac periodic pana ajunge la perfectiune! Am folosit piscoturi, aceasta fiind reteta traditionala, dar iese mult mai bun cu foi subtiri de pandispan!

Ingrediente:

  • 450 g piscoturi
  • 4 galbenusuri
  • 125 ml vin alb dulce (Marsala este ideal)
  • 125 g zahar
  • 500 g Mascarpone
  • 225 ml frisca batuta (din samantana de frisca, nu porcaria aia vegetala)
  • 350 ml cafea tare
  • o lingura zahar

   Intai se face cafeaua. Se dizolva in ea lingura de zahar si se lasa la racit. Galbenusurile se bat cu zaharul, cam 5-7 minute, pana devin pufoase si aerate, ca o crema fina. Se pune peste vin, se amesteca bine, si se pune pe foc, la bain marie. Se amesteca continuu, si se tine pe foc pana se ingroasa, avand un aspect de crema groasa, sau de aluat de clatite. Atentie, sa nu fiarba!

   Mascarpone se freaca pana devine cremos si fara cocoloase. Ajuta daca il tineti la temperatura camerei si nu il scoateti direct din frigider. Se pune peste el crema de oua calda, si se amesteca bine. Frisca batuta se incorporeaza usor, cu o lingura, cu miscari de jos in sus.

   Nu ne ramane decat sa montam tiramisul. Cafeaua se pune intr-o farfurie adanca, si se inmoaie in ea piscoturile. Nu le inmuiati de tot, trebuie sa isi pastreze forma. Doar 2 secunde pe fiecare parte cat sa absoarba cafea. Se pun intr-o tava (cantitatile de la ingrediente umplu perfect o tava de 22 x 33 cm), tapetata cu folie alimentara. Se pune intai un strat de piscoturi, peste se toarna jumatate din crema de mascarpone, apoi inca un strat de piscoturi inmuiate in cafea si peste, restul cremei de mascarpone. Se cerne cacao de buna calitate peste tiramisu, si se baga la frigider 3-4 ore.

   Eu unul sunt innebunit dupa prajitua asta! Este dementiala! Ca si sugestii, pentru vin, puteti folosi Lacrima lui Ovidiu: calitate foarte buna, dar totusi nu la un pret asa de mare ca vinul de Marsala si puteti adauga in cafeaua in care inmuiati piscoturile si putin alcool, 2 linguri, de exemplu, o crema de wisky sau lichior de ciocolata sau cafea. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s