Bavareza

dieta cu fructe

   Este un desert minunat, absolut minunat. Cremos, fin, racoritor, nu te mai saturi. Normal, nu este un lucru bun pentru cei care tin la silueta dar…uneori e bine sa mai tii si cu stomacul. Long live hedonism!

Ingrediente:

  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri de cafea solubila (nu cu varf)
  • 300 ml frisca (din smantana, nu vegetala)
  • 500 ml lapte
  • 16 gr gelatina
  • 130 g zahar
  • esenta de vanilie

   Gelatina o punem la inmuiat in apa rece; o punem intr-o cescuta, cu apa exact cat sa acopere gelatina, si o lasam sa absoarba apa si sa se umfle, Intre timp mixam galbenusurile cu zaharul, pana se umfla, 4-5 minute.

   Laptele il punem la incalzit. NU trebuie sa fiarba, doar sa ajunga aproape de punctul de fierbere. Lasati-l la foc mic, sa nu se arda, si fiti cu un ochi pe el. Cand e fierbinte bine, si vi se pare ca nu mai e mult si incepe sa clocoteasca, il luati de pe foc. Puneti in el cafeaua solubila, amestecati bine de tot, sa se dizolve si apoi puneti esenta de vanilie.  Turnati laptele cald peste galbenusurile frecate cu zaharul. Amestecam bine, si trecem din nou pe foc compozitia obtinuta, si o lasam la foc mic, cam 5 minute, amestecand continuu in ea. Nici de data aceasta nu trebuie sa fiarba.

   Dupa cele 5 minute, luam de pe foc, si punem imediat gelatina inmuiata in apa, si amestecam foarte bine, sa se dizolve complet. Lasam sa se raceasca de tot; intre timp batem frisca, dar nu foarte tare, doar sa fie ceva mai tare, ca o crema: se umfla putin si devine fina. Aceasta frisca se incorporeaza cremei facute anterior, care este acum rece.

   Se ia o forma rotunda, si se unge cu putin ulei. Eu am folosit o forma de chec nemtesc, care lasa in mijloc o gaura preparatului.  Se pune compozitia berlinezei in ea, si se baga la frigider 3-4 ore.  Va statuiesc sa o lasati chiar mai mult; eu n-am avut rabdare si cand am rasturnat-o, nu se inchegase inca toata, de acolo si marginea aceea galbena care se vede in poze. O parte din compozitie a curs cand am rasturnat-o pe farfurie. Deh, pofta asta!!!!

   Ca sa reusiti sa scoateti bavareza din forma: cu un cutit desprindeti usor marginile, si apoi bagat forma in apa foarte fierbinte, 5-8 secunde. Rasturnati pe o farfurie sau platou, si bagati iar la rece 30 de minute.

   Daca vreti un decor fancy, topiti 100 gr ciocolata neagra, si cand e topita, luati de pe foc, si amestecati continuu in ea, pana se raceste putin. Apoi modelati pe o suprafata foarte rece bobite de cafea, carora le faceti pe mijloc o crestatura cu o scobitoare. Puneti aceste „boabe de cafea”  peste bavareza. eu am ornat si cu ceva frisca. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s