Cea mai buna ceapa coapta din lume

dieta cu fructe

   Toata lumea il stie pe bucatarul englez Jamie Oliver. Nu ma pot considera fan, am altii pe care ii prefer (de exemplu, Gordon Ramsay), dar trebuie sa recunosc ca are unele retete bestiale. Una din ele este asta. Si da, chiar este cea mai buna ceapa coapta din lume. Va provoc sa ma contraziceti!

Ingrediente:

  • 4 cepe albe mari, decojite
  • 2 catei de usturoi taiati marunt
  • 4 crengute proaspete de rozmarin, cu frunzele de la baza culese si tocate fin
  • 8 linguri smantana dulce
  • 2 maini parmezan ras
  • sare si piper dupa gust
  • 4 felii de bacon afumat, prosciuto sau speck

   Cepele se fierb intr-o oala mare, cu multa apa, cam 15-20 de minute, pana se fragezesc un picut. Scoateti-le de la fiert, raciti-le, si taiati un capac maricel la fiecare ceapa, pe care il tocati marunt. Taiati si cotorul tare al cepei, pentru ca trebuie sa stea drepte in tava, sa nu se rastoarne pe o parte. Cu o lingura scobiti cepele; scoateti din ele, cam cat sa umpleti lingura. Atentie sa nu le gauriti de tot!!! Tocati marunt si foile scoase din ceapa.

   Caliti ceapa tocata, usturoiul si rozmarinul tocat fin. Dupa 2-3 de minute, dati focul mic si puneti smantana peste. Lasati sa  se incalzeasca putin, amestecand continuu, apoi luati de pe foc si puneti si parmezanul in compozitie. Si acum urmeaza partea de indemanare.

   Luati fiecare ceapa scobita si infasurati-o cu o felie (sau doua daca sunt prea scurte) de bacon/speck sau orice aveti, si fixati-le cu crenguta de rozmarin, ascutita la capatul fara frunze. Eu nu am reusit, asa ca am folosit doar acele de rozmarin pentru a fixa. Cred ca merg si scobitori! Puneti cepele intr-o tava unsa cu foarte putin ulei, si umpelti-le cu smantana amestecata cu ceapa si usturoiul.

   Bagati tava la cuptorul preincalzit la 200 de grade, pentru 25-30 de minute, sau pana devin fragede (depinde de cuptor si de marimea si consistenta cepelor). Un sfat, tine-le la cuptor mai mult, daca nu aveti cuptor electric, trebuie sa fie foarte, foarte fragede. Sanatate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s