Piept de rata caramelizat

Rata! The last forntier!  – cel putin pentru mine. Ma rog, mai sunt unele..ultime frontiere..oul fiert, maslinele..sangeretele! Dar nah, usor usor…invatam sa ne placa. Aveam o retinere fata de carnurile straine (adica in afara de porc, pui si vita). Am invatat sa iubesc rata. Si nu orice rata, ci rata leseasca, o specie care nu se inrudeste cu cele salbatice, dar care are un gust mai pronuntat de vanat. Oricum, m-am convins de ce este o delicatesa!

De data aceasta am facut un piept de rata caramelizat. Este o reteta cu iz asiatic. Daca stau sa ma gandesc cam toata carnea de rata mancata pana acum a fost in stil asiatic. Si nu regret nimic! Au ei un stil aparte care scoate tot ce-i mai bun din aceasta minunata carne.

Ingrediente:

  • un piept de rata cu tot cu piele
  • doua portocale
  • 80 ml sos de soia
  • 100 gr miere lichida
  • praf de ghimbir dupa gust
  • condiment cinci arome (un condiment chinezesc)
  • sare mare
  • gheata

Crestam pieptul de rata pe piele, in diagonala. Apoi facem si invers crestaturile, in cealalta diagonala, pentru a obtine romburi. Facem un pat de sare mare, si lasam pieptul de rata cu pielea pe sare, timp de 20 de minute. Apoi curatam cu o pensula orice urma de sare de pe piept. Dupa aceea, pune gheata intr-un castron, folie alimentara deasupra, si mai lasam pieptul de rata cu piele in jos pe acest castron, 30 de minute.

Inainte sa ne apucam de gatit incingem cuptorul la 190 de grade celsius.In acest timp stoarcem portocalele si amestecam sucul acestora cu sosul de soia, mierea, condimentul chinezesc si ghimbirul. Frigem pieptul de rata cam 2-3 minute pe fiecare parte, intr-o tigaie extrem de bine incinsa, in care nu se pune ulei. Intai punem pieptul de rata cu pielea in jos.

Transferam pieptul intr-o tava cat mai pe masura marimii pieptului de rata, si turnam peste el sosul (pielea trebuie sa fie in sus). Bagam la cuptor si lasam 20-30 de minute, in functie de cat de bine vreti facuta carnea. In mod normal se manaca in sange, ca cea de vita. Daca va place mai uscata, puteti lasa chiar si 35 de minute. Desigur, toate acestea depind si de cuptor asa ca…e treaba si de experienta, nu va pot da cifre exacte.

Se scoate din cuptor, se lasa 3-5 minute sa se odihneasca si se taie felii. Se pune sos peste, dupa gust. Eu am mancat cu salata verde, fara nimic amidonos langa pentru ca incerc sa imi reduc silueta :D. Pofta buna!

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s